Wandelen in de tuinen van Villandry

Kom met het mooie weer heerlijk wandelen in de tuinen van Villandry. U komt ogen tekort!

De 4 jaargetijden in de tuinen van Villandry

De tuinen van Villandry verbluffen in elk seizoen van het jaar. De perken met bloemen en groenten, overblijvende planten, buxus, bomen en struiken trakteren bezoekers van het voorjaar tot de herfst en van de zomer tot de winter op een steeds vernieuwend kleurentableau. De Moestuin, de Watertuin, en de Siertuin met zijn twee groene ruimtes zijn zorgvuldige reconstructies van Renaissancetuinen en tuinen in de Franse stijl. De Zonnetuin, Kruidentuin en het haagbeukendoolhof zijn dan weer een vrije adaptatie op historische inspiratie. Geniet met volle teugen van een overvloed aan kleuren en geuren!
 
 

De schijnwerper op de moestuin van Villandry

De moestuin is de onbetwiste ster van de tuinen van Villandry. Hij bestaat uit negen vierkanten van identieke afmetingen waarin in de loop der seizoenen maar liefst 40 groenten groeien. Het team hoveniers plant tweemaal per jaar: bieten, kool, wortels, prei, tomaten, courgette, salade … de vele kleuren zijn een lust voor het oog, het lijkt wel een gigantisch veelkleurig dambord!

In september van elk jaar zijn er de Journées du Potager (moestuindagen, in 2021 op 25 en 26 september) waarop u de hoveniers van het landgoed kunt ontmoeten. Zij delen met plezier hun vakkennis en handige tips met u!
 

Kasteel Villandry en z’n tuinen, de geschiedenis van een passie

Aan het begin van de 20e eeuw werd het landgoed Villandry gekocht door dokter Joachim Carvallo en zijn vrouw Ann Coleman, erfgename van belangrijke Amerikaanse staalindustriëlen. Joachim Carvallo verloor zijn hart aan het landgoed en stopte met zijn werk in de laboratoria van de faculteit geneeskunde in Parijs om zich uitsluitend bezig te houden met de restauratie van Villandry. Dankzij een honderdtal metselaars werden de Renaissancegevels snel in hun volle glorie hersteld. Het belangrijkste werk van Joachim Carvallo is echter te bewonderen in de schitterende tuinen die hij reconstrueerde met de precisie van de wetenschapper die hij was. Tegenwoordig wijdt Henri Carvallo, achterkleinzoon van Ann en Joachim Carvallo zich met dezelfde hartstocht aan het onderhoud en beheer van kasteel Villandry en zijn tuinen.
 
 

De tuinen van Villandry: biologisch

Het is al vele jaren geleden dat de tuinen van Villandry zijn overgegaan op 100% biologisch. Hoofdhovenier Laurent en zijn team vertroetelen de tuinen en gebruiken geen enkel chemisch product. Door deze biologische aanpak zijn talloze insecten teruggekomen naar de tuinen. Tegenwoordig zijn zij degenen die strijden tegen luizen en andere vijanden van de kool. Wat gereedschap betreft gebruiken de tuiniers van Villandry bijvoorbeeld een grelinette – een spade met meerdere tanden – die de grond respecteert. De bijen doen de ronde door de tuinen voordat ze terugkeren naar de 4 bijenkasten op de terrassen. Villandry is het eerste kasteel dat deel uitmaakt van het LPO (vogelbescherming) netwerk, en er zijn talrijke vogels die gezellig sjilpen in de tuinen!
 

Nacht van duizend lichtjes in de tuinen

Mis vooral de Nuits des Milles Feux niet om de tuinen van Villandry eens op een heel andere manier te beleven! Gedurende 2 betoverende avonden (6 en 7 augustus) worden de tuinen verlicht door 2000 kleine lampjes langs de balustrades, de fonteinen, de trappen en de tuinen. Avonden met een poëtische en magische sfeer die worden afgesloten met vuurwerk die het stille water in de vijver doet schitteren.

De elegantie van een door Renaissancetuinen omringd kasteel

De geschiedenis van kasteel Villandry gaat terug naar de 16e eeuw. De toenmalige minister van financiën van koning Frans I, Jean le Breton, kocht Villandry en liet de voormalige burcht, met uitzondering van de donjon, slopen. Mede dankzij zijn ervaring met architectuur – hij was verantwoordelijk voor het bouwproject van kasteel Chambord – liet hij een ingetogen maar zeer elegant kasteel bouwen: leien daken, dakkapellen, ruitjesramen, arcades en een voorplein. Tijdens de rondgang door het kasteel bewondert u de sfeer en de inrichting van een gerieflijke residentie: keuken, eetzaal, salon, werkkamer en vertrekken met deuren naar de tuin, de bibliotheek etc. De oosterse salon wordt verfraaid door een opmerkelijk Spaans-Moors plafond afkomstig uit Toledo.

Hier vindt u alle praktische informatie voor uw bezoek aan de tuinen van Villandry.