U en de Loire-eilandjes in het Loiredal!

Verscholen in de Loire liggen grote, en kleine eilandjes, onbewoond of geheim, de één nog mooier dan de ander! Even de batterijen opladen, midden in de natuur, omgeven door een rijkdom aan kleurrijk flora en fauna. Hier volgen er enkele ...

Met de meeste zeelucht

Het île Dumet werd vroeger beschouwd als het middelpunt van de aarde ...  Dit stukje wilde en onbewoonde natuur staat nu geclassificeerd als “zone natural inconstructible”; een niet-bebouwbaar natuurgebied. De talloze vogels die hier een veilige haven vinden waken erover. Voor nieuwsgierigen die op zoek zijn naar rust en vrede is het eiland toegankelijk per boot, het ligt op 6 kilometer van de kust. De restanten van twee oude stenen vestingen getuigen van evenementen van lang geleden. Grote namen kwamen hier op zoek naar rust en inspiratie: Daudet, Zola, Chateaubriand en Flaubert. En dan is er ook nog de legende van een verborgen schat van goudstukken van onvoorstelbare waarde! Ahoy!

Het grootste

Het île de Nantes is tegenwoordig onmisbaar bij een bezoek aan de regio. Het is cultureel, gericht op de stad en rijk aan geschiedenis, maar het heeft ook nieuwe en bijzondere attracties! De industriële geschiedenis van Nantes begon in de 18e eeuw, bereikte zijn hoogtepunt in de 19e eeuw en eindigde met de sluiting van de laatste scheepswerven in 1987. Tegenwoordig is het île de Nantes vooral een op cultuur gerichte buurt. Klim op de rug van een olifant, wandel op de Quai des Antilles, bewonder de Anneaux de Buren kunstwerken, nip een drankje aan de Loire onder het genot van livemuziek bij een van de aparte tentjes aan de kade terwijl er muziek wordt gerepeteerd bij La Fabrique .. Een uitnodiging tot een culturele ontdekkingstocht van Nantes!
 

Het langste

Het bedrijvige île de Chalonnes is met 14 kilometer het langste riviereiland in Europa. Zowel de permanente bewoners als de eigenaren van vakantiehuizen op het eiland houden van het leven hier! Ze voelen zich bevoorrecht en trots door te kunnen genieten van de buitengewone flora en fauna en het schitterende licht ... het is een weelde waar ze als een schat over waken. Vroeger werden hier voornamelijk tabak en hennep verbouwd, nu verwelkomt het eiland vooral bezoekers die hier komen om de heerlijke gerechten te proeven die worden gemaakt met plaatselijk fruit en groente zoals maïs, asperges en meloenen. Aan tafel of tijdens een picknick, het wordt ongetwijfeld genieten! Te voet, op de fiets, in het voorjaar, de zomer, de herfst of de winter, dit eiland is een verrassende ontdekking het hele jaar rond.
 

Het meest spirituele

De lieflijke eiland-gemeente Île de Béhuard is geclassificeerd als “Karakteristiek stadje.” Een handjevol geluksvogels wonen het hele jaar rond op dit unieke eiland in de Loire. De gemeente staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de zomer ziet u ongetwijfeld enkele stelletjes die hier komen om te trouwen, dat levert prachtige trouwfoto’s op, anderen komen op een jaarlijkse bedevaartstocht. Maar de meerderheid komt, te voet of op de fiets, voor de charme van het dorp, de schoonheid van het Loirelandschap tussen steen en water ... Of om lekker te genieten van een drankje met adembenemend uitzicht op de koninklijke rivier en zijn veranderende kleur en licht.
 

Het meest fotogenieke

Het le d’Offard ligt op enkele kilometers afstand van het historisch centrum van Saumur. Het heeft een uniek uitzicht op de oevers: kasteel Saumur met z’n torens en mezekouwen dat de Loire domineert, de zandbanken en de diverse diersoorten die er wonen, het omliggend natuurschoon en uiteraard de koninklijke rivier. Het île Batailleuse is vier kilometer lang en ligt iets ten westen van Offard. Hiervandaan heeft u een geweldig uitzicht op de beroemde rots van Saint-Florent-le-Vieil!
 

Het meest rurale

Het île Saint-Aubin bestaat grotendeels uit natuurlijke weiden die gebruikt worden om te grazen en voor het hooi. Het ligt in het bassin van de Maine, op vijf minuten afstand van het centrum van Angers. Wandelaars dwalen er graag rond om helemaal op te gaan in de weelde aan flora en fauna. Er leven bijna 500 diersoorten op dit bevoorrechte eiland. Het is ook leuk om de koeien, die hier (bijna) vrij rondlopen te ontmoeten, of om te lunchen bij de openluchttaverne aan de Loire, en voor de kleintjes heeft het eilandje ook een kinderboerderij!