STREETART KOMT NAAR DE LOIRESTREEK

Street art ontwikkelde zich door de vrije expressie van straatkunstenaars in de openbare ruimte. In de laatste jaren zien we in stadscentra een ware explosie van muurschilderingen op oude gebouwen die zo nieuw leven worden ingeblazen en het stadsbeeld opvrolijken. Hier willen we onze selectie van de beste plekken om de mooiste muurschilderingen die in de Loirestreek te zien zijn met u delen.

Saint-Nazaire  

In 2015 werd de stad ingewijd in deze kunst door het festival Les Escales de Saint-Nazaire. Sindsdien vraagt het festival elk jaar aan enkele kunstenaars om hun werk in formaat XXL te komen doen. Samenwerkingsverbanden, collectieven en anonieme personen komen de collectie van deze artistieke stad sindsdien verrijken. 
 • De muurschildering “Unravel” van de Australische kunstenaar Matt Adnate, te zien op de Boulevard Pereire.  
 • De muurschilderingen Petit Maroc zijn een begrip in de stad en zijn te vinden vlak bij het festival des Escales.   
 • Boulevard des Apprentis: hier vindt u een eerbetoon aan de portaalkraan van de naburige Atlantische scheepswerven, in de vorm van een nogal aparte bewegwijzering in rood en wit. En mis ook de originele wegmarkering niet!  
 • En u kunt de muurschildering van de Toqué Frères ontdekken: twee broers die er plezier in hebben om met hun creaties positieve boodschappen te verspreiden, in Saint-Nazaire, hebben ze op nummer 73 van de avenue de Lesseps, een beeltenis van de Queen Mary II gemaakt.  
 • In de rue Henri Gautier heeft Ellen Rutt haar sporen achter gelaten. Op uitnodiging van Les Escales heeft deze jonge Amerikaanse kunstenares uit Detroit het “Panama” gebouw beschilderd. Het gigantische werk van 108m² heeft de naam “Serendipity“ en speelt met levendige, vrolijke kleuren en werd geïnspireerd door geometrische vormen.  
  
 

Angers  

Het collectief Échappées d’Art legt vanaf 2006 beslag op de stad Angers om een laagdrempelig artistiek stadsparcours  te creëren. Slenter door de straten van Angers en ontdek de moderne werken.  
 • De nieuwste aanwinst uit 2019 staat op naam van Nuria Mora en heeft de titel “Abstract Thing”. Zij is een van de weinige vrouwen in de street art. Haar werk is een waar visueel avontuur, te vinden op de hoek van de rue de la Croix en de rue Parcheminerie.  
 • Het meest verassende werk is van San Miguel Okuda en is te vinden op het Saint-Aubin pleintje. Zijn originele interpretatie van het wandtapijt van de Apocalyps is tevens een van eerste werken in de stad.  
 • Op de Place du Pilori bevindt zich een tweede muurschildering dat geïnspireerd is op het wandtapijt van de Apocalyps. Maar deze wordt hier op een heel andere manier behandeld, tussen verbeelding en realiteit. De lokale naturalist Jean-Jacques Audubon was daarbij de inspiratie voor de Italiaanse kunstenaar Hitness.     
 • De volgende muurschildering in Angers bevindt zich op een basisschool in de rue des Cordeliers. Het is een creatie van de Franse kunstenaar Jean Moderne met de naam “Les Écouteurs”.   
 • De Italiaanse kunstenaar Tellas maakte de muurschildering “Sunset”, een pop art werk waarin mineraal- en plantmotieven gebruikt worden. Te bewonderen in de rue de l’Espine.  

Nantes 

In Nantes, stad van Kunst en geschiedenis wordt u op elke straathoek verrast door originaliteit. Bijzondere winkelborden, ongewone beeldhouwwerken, én uiteraard stadskunst. Ontdek vijf plekken voor een wandeling rond het thema street art.  
 • De zeer grote kleurrijke en levendige muurschildering op bioscoop Katorza in het centrum werd geïnspireerd door science-fictionfilms. Hij werd gemaakt door twee kunstenaars: Dino Voodoo en L’outsider, en is te bewonderen op nummer 3 rue de Corneille in Nantes.   
 • Op het île de Nantes, vlak bij de bananenhangar, maakte de graffitikunstenaar Ador in 2015 een muurschildering, met de hulp van een tiental middelbare scholieren. Het resultaat is “La Fresqu’île de Nantes” dat zowel het verleden als de toekomst van Nantes suggereert.   
 • Als u richting les Machines de l’Île en de theaterzaal Trempolino gaat loopt u zo tegen de prachtige muurschildering “chat masqué” (gemaskerde kat) van Kazy Usclef aan.   
 • Op de kruising van de quai Hoche en de rue de la Grande-Biesse trekt een grote gele muurschildering de aandacht. Met een hoogte van 10m blaast hij de buurt nieuw leven in en geeft hem een nieuwe identiteit.  
 • Een recent werk in de rue d’Ancin werd gecreëerd als onderdeel van een pedagogisch project.  Het belicht het verleden van kantwerkers en aangeschoten zeelieden.  

Een kleine bonus 

Om de talloze muurschilderingen te vinden terwijl u door de stad wandelt kunt u de Street Art Cities applicatie downloaden om zo meer informatie te vinden over de werken en de kunstenaars. Op het moment bevat het voornamelijk gegevens voor Nantes en Angers.