Stap in de wereld van een genie, op kasteel Clos-Lucé

Loop in de voetstappen van Leonardo da Vinci. Kom naar kasteel Clos-Lucé in Amboise en maak kennis met één van de grootste geesten aller tijden!

Kasteel Clos Lucé: residentie van een genie

Het is in 1516 dat de 64-jarige Leonardo da Vinci na een lange reis op de rug van een muildier door de Alpen zijn intrek neemt in kasteel Clos Lucé. In zijn bagage bevonden zich drie van zijn belangrijkste werken: “la Gioconda”, “Johannes de Doper" en “Sint Anna", alsmede talloze notitieboekjes met schetsen, aantekeningen en ideeën.

Hij verblijft er op uitnodiging van koning Frans I die gefascineerd is door de geest en het talent van de man die hij benoemt tot “Eerste Schilder, Ingenieur en Architect des Konings”. De keuze van kasteel Clos Lucé is geen toeval. Op steenworp afstand ligt het koninklijk kasteel Amboise, residentie van de koning zelf. De twee hebben een ondergrondse verbinding waardoor de koning hem kan bezoeken voor urenlange discussies met de man die hij “mijn vader” noemt.

En zo kwam het dat Leonardo hier, aan de oevers van de Loire, drie jaar lang werkte aan de talloze projecten die hem boeiden. Schilder, uitvinder, wetenschapper, beeldhouwer, botanist … het visionaire genie droomde ervan om de mens te laten vliegen en zich onder water voort te bewegen. In de lente van 1519 overleed hij in zijn kamer op kasteel Clos Lucé maar hij liet een erfenis achter die tot de dag van vandaag nog inspireert en fascineert.
 

Een bezoek aan kasteel Clos Lucé: 24 uur in het leven van Leonardo da Vinci

Dit elegante Renaissancebouwwerk verleidt bezoekers al met zijn exterieur van rode baksteen en wit kalksteen.

Binnen duiken we in de intieme wereld van Leonardo da Vinci. In zijn slaapvertrek zien we de Italiaanse meester voor ons terwijl hij uit het raam uitkijkt op het koninklijk kasteel Amboise. In de grote Renaissancezaal kunnen we hem bijna horen converseren met de vele gerenommeerde gasten die hij er ontving. Leonardo da Vinci was ook wat zijn voeding betrof een pionier. “Matigheid, gezonde voeding en goede nachtrust zorgen voor een goede gezondheid” zei hij. In de keuken bereidde Mathurine, zijn trouwe bediende, zijn maaltijden zoals hij die wilde.
 
 
 
Nieuwsgierig, inventief en visionair … In de kelders van Kasteel Clos Lucé ontdekken we 3D-animaties alsmede een veertigtal vernuftige maquettes die met materialen uit die tijd zijn gemaakt op basis van ontwerpen en schetsen van het genie.

In de werkplaatsen van Leonardo da Vinci op de begane grond krijgt u een idee van zijn dagelijks leven. Het interieur, de voorwerpen, de boeken in de boekenkast, de tekeningen en gereedschappen van de kunstenaar ... ze dragen allemaal bij aan het creëren van de studieuze sfeer waarin hij van zonsopgang tot zonsondergang leefde.

Hier, in deze typisch Renaissance ateliers stelde hij zich de ideale stad Romorantin voor die de hoofdstad van het Franse koninkrijk zou moeten worden. Hier schetste hij ook de lijnen van de dubbele wenteltrap die later op Kasteel Chambord gebouwd werd. En laten we spectaculaire enscenering waarmee de koninklijke feesten werden opgeluisterd niet vergeten!
 

Nieuw in 2021: Galerijen Leonardo da Vinci de schilder en architect 

In de lente van 2021 wordt op kasteel Clos Lucé een nieuwe ruimte in gebruik genomen die geheel gewijd is aan Leonardo da Vinci als schilder en architect. Twee galerijen, over 500 m², laten de bezoeker kennismaken met de diverse aspecten van het genie middels een immersieve ervaring die gebruik maakt van talloze nieuwe computertechnologieën.

Galerij Leonardo da Vinci de schilder 
Zeventien door de kunstenaar geschilderde meesterwerken zijn gedigitaliseerd en worden op de muren en het plafond van de galerij geprojecteerd om een uniek perspectief op de schilderkunst van Leonardo da Vinci te creëren. Op één plek zien bezoekers schatten uit de collecties van het Louvre, de Galleria degli Uffizi in Florence, de Vaticaanse Musea, de National Gallery in Londen, de Alte Pinakothek in München, het Nationaal Museum in Krakau, de Hermitage in Sint-Petersburg en zelfs de National Gallery in Washington!

Galerij Leonardo da Vinci de architect 
Op de bovenste etage introduceert een leerzaam parcours van maquettes, 3D-animaties, touchscreen-tafel en videospelletjes de wereld van Leonardo de stedenbouwkundige en civiel, religieus, en militair architect én regisseur van grootse voorstellingen. Deze ruimte onthult de passie die de Toscaanse genie had voor de wiskunde en de geometrie van het heelal.
 

Het Leonardo da Vincipark

Het creatieve universum van Leonardo da Vinci is ook terug te vinden in het Leonardo da Vincipark bij kasteel Clos Lucé. Het werd geïnspireerd door de natuur waaruit hij talloze ideeën putte, het universeel genie was eveneens een gerenommeerd ingenieur, architect, anatomist, en een geducht wiskundige. Maak een ludieke wandeling langs enkele van zijn uitvindingen die hier gebouwd zijn aan de hand van zijn schetsen. Ontdek de enorme machines die zelfs gebruikt kunnen worden: klim in een gepantserde tank, steek de draaibrug over, start de helikopter, maak een tochtje op de vijver in de raderboot!

De rondgang wordt compleet gemaakt door een veertigtal immense doorzichtige doeken van drie tot vier meter hoog langs de wandelroute. Elk doek onthult iets meer over de diverse facetten van de Italiaanse Meester.
 

Rendez-vous op kasteel Clos-Lucé in 2021

Er is elk jaar weer veel te beleven op kasteel Clos Lucé met animaties, voorstellingen en concerten.

Theatrale avonden 
Een theatrale en muzikale dromerij geïnspireerd op één van William Shakespeares beroemdste stukken: A Midsummer Night’s Dream. Geregisseerd door Didier Girauldon met muziek van Henry Purcell. De recente aria’s maken er een gedecideerd moderne uitvoering van.
Praktische informatie: 16, 17 en 18 juli 2021

Flaneren in de avond 
Geniet op twee zomeravonden van kasteel Clos Lucé en het Leonardo da Vincipark. Een dichterlijke wandeling om zowel het kasteel als het park te verkennen terwijl een lichtspel de levensgrote uitvindingen van Leonardo da Vinci accentueert. De muzikale en theatrale evenementen tijdens de wandeling doen denken aan de feesten die Leonardo hier voor Frans I organiseerde.
Praktische informatie: 13 en 14 augustus 2021
 

Het Europese Renaissancemuziekfestival 
Het Europese Renaissancemuziekfestival is een niet te missen evenement op kasteel Clos Lucé dat in 2021 zijn 16e editie beleeft. Ook dit jaar bieden de meest prestigieuze gezelschappen het publiek weer een programma van klassieke én oude muziek maar ook nieuwe stukken, geïnspireerd op de Renaissance.
Praktische informatie: 24, 25 en 26 september 2021

Lunchen op kasteel Clos Lucé

Er zijn diverse eetgelegenheden voor bezoekers die een hele dag op kasteel Clos Lucé willen doorbrengen. Eten zoals in de tijd van Leonardo da Vinci kan bij l’Auberge du Prieuré waar keukenmeester Sieur Sausin u de smaken van toen doet ontdekken.
 

Op dit moment nodigen we u uit om contact op te nemen met het kasteel om de data, tijden en modaliteiten van het bezoek van het kasteel Clos Lucé te controleren