Schuif aan in Anjou!

Elke streek heeft zijn eigen culinaire specialiteiten. En Anjou telt er aardig wat ... Levenskunst wordt er hier met de paplepel ingegoten!  Aan tafel! Champignons die de grotwoningen rond Saumur bewonen eten we met quernons d’ardoise, fouées - of fouaces - met crémet, van galipette tot Gouline ... !

Fouée broodjes: van de 16e eeuw tot nu!

Destijds werden ze in de broodoven gegooid om de temperatuur te testen ... dat was al halverwege de 16e eeuw. In die eeuw nam Rabelais het recept ook al op in Gargantua:  “Gemaakt van fijne tarwebloem verdund met eigeel en boter, saffraan, kruiden en water”. Tegenwoordig is het een gebruiksvriendelijk hapje dat goed combineert met bijna alles: champignons, rillettes, kaas, vlees etc. 

Crémet d’Anjou: dé ster van de nagerechten!

De crémet d’Anjou is al 300 jaar een graag geziene tafelgast in en rond Angers. Opgeklopte room, stijfgeklopt eiwit en een beetje suiker ... supersimpel! Dit zeer luchtige kleine toetje is geen kaas maar ook weer niet echt zuivel. Het werd vroeger overal in Angers door straatventers en melkboeren verkocht en is nog steeds een weergaloos dessert! De crémet hoort bij de plaatselijke gemoedelijkheid!

De galipette van Anjou: pirouette galipette!

Deze - blonde of bruine - champignon dankt zijn bijnaam aan z’n grote kop: door het gewicht van z’n grote hoed zwikt z’n steel .. en  knikt hij om! De galipette van Anjou haalt zijn fratsen uit in de champignonkwekerijen rond Saumur alwaar ze gegrild of gevuld met rillettes, boter of slakken genuttigd worden. En dat gaat er natuurlijk ook goed in met een van de beroemde fouées broodjes erbij ... Fouaces en galipettes proeven in een grot ... dat is nog eens een goed idee!

Gouline: 100% Angevine!

De Gouline werd verkozen tot hét iconisch gerecht van Anjou. Het is een genereuze, hartige taart die alle smaken van de streek samenbrengt: tomme angevine (kaas), champignons de Paris, lange sjalotten IGP, rillauds (varkensvleesgerecht) en chenin (wijn). Krijgt u al trek? Dus een gerecht voor smakelijke gezelligheid in gezelschap van vrienden of familie! 

Quernon d’ardoise ... Leisteen en een blauwig jasje!

Dé plaatselijke lekkernij voor zoetekauwen is een eerbetoon aan de leisteenmijnwerkers  Deze lekkernij werd in 1966 door René Maillot gecreëerd en is een mix van amandelnougatine en gekarameliseerde hazelnoten met een dun laagje blauwige chocolade die doet denken aan de daken van Anjou. De natuurlijke kleurstof bestaat uit fruit- en groentenpoeder. Voilà voilà !