Originele bezoeken aan vijf Loirekastelen

Vijf kastelen in de Loirestreek hebben – of krijgen binnenkort – de HistoPad, een tablet waarmee de rondgang op een nieuwe, virtuele, manier beleefd wordt. De officiële ingebruikname is in de lente van 2019; ter gelegenheid van de feestelijkheden rondom 500 jaar Renaissance(s) komt de “Augmented route van de Loirekastelen” naar de kastelen van Chambord, Blois, Loches, Amboise en Chinon!

Een virtuele duik in de geschiedenis van de kastelen.

De HistoPad is een recente technologische innovatie. Het is een tablet waarmee u middels een applicatie een virtuele belevenis kunt meemaken in de zalen van een historische plek. U krijgt hem mee vanaf de ingang en u wordt zo tijdens uw rondgang door het monument begeleid. Op diverse plekken komt u oplaadpalen tegen waar u, door uw tablet er op te leggen, een virtuele animatie kunt downloaden die gerelateerd is aan de zaal waar u zich bevindt. Vervolgens navigeert u op het scherm; zo ontdekt u de ruimte zoals deze was tijdens de Renaissance, of soms de voorgaande eeuwen. Interactieve punten geven historische informatie, bouwkundige details of gegevens over personen of voorwerpen … altijd gerelateerd aan de ruimte waarin u zich bevindt. U begrijpt daardoor dus meer over de plek en zijn geschiedenis.
De navigatie op een HistoPad is eenvoudig en intuïtief, en kan dus door iedereen gebruikt worden, zelfs door beginners op het gebied van nieuwe technologie! Voor kinderen wordt de rondgang ludiek en leerzaam gemaakt door middel van een speurtocht. De uitdaging is om de gouden munten en andere voorwerpen die in de virtuele inrichting zijn verborgen te vinden.

De HistoPad is nu al beschikbaar op diverse locaties. Maar vanaf het voorjaar van 2019 is deze “Augmented route” beschikbaar op vijf Loirekastelen.

Op kasteel Chambord, een meesterwerk uit de verbeelding van Frans I.

De eerste van de vijf locaties waar de HistoPad geïntroduceerd werd is kasteel Chambord. U wordt uitgenodigd om een duik te nemen in de tijd van Frans I, in wiens opdracht het kasteel gebouwd werd. Acht zalen van dit bouwkundig juweel zijn nu ingericht zoals ze waren tijdens de 16e eeuw. Hieronder bevinden zich de grootse Staatszaal, de ontvangstkamer van de koning alsmede de kamer die speciaal voor Keizer Karel V werd ingericht ter ere van diens bezoek in 1539. De keuze van koning Frans I om de keizer op Chambord te ontvangen was geen toeval: hij wilde zijn rivaal verblinden en dat is hoogstwaarschijnlijk ook gelukt!
Om gemakkelijk de weg te vinden op het kasteel beschikt de tablet ook over interactieve kaarten. Bekijk ook de bezoekersgids; met een audiogids wordt u door de 24 zalen die open zijn voor het publiek geleid en leert u van alles over de geschiedenis en de collecties.

Alle hoeken van koninklijk kasteel Blois !

De bijzonderheid van koninklijk kasteel Blois is dat het in vier periodes gebouwd is. In de loop der eeuwen werd het bezocht door een indrukwekkend aantal koningen, koninginnen en beroemde personen. Om al deze rijkdom te verkennen is de HistoPad een geweldige uitvinding. Bovendien heeft het ook een 3D reconstructie van het kasteel in elk van de vier bouwperiodes. Zo duikt u het verleden in via de historische reconstructies die zowel precies zijn als gemakkelijk in gebruik.
Met de applicatie kunt u voorwerpen bewegen en kunstwerken van dichtbij bekijken … de inrichting, gebruiken van vroeger, het leven van vorsten en hun hof huishouding zullen geen geheimen meer voor u hebben! Verken de “invisibles”, elementen die niet langer bestaan, verborgen zijn achter een muur of die te ver zijn om met het blote oog te zien … Reis terug in de tijd naar de 16e-eeuwse vertrekken van Lodewijk XII, de keuken in de vleugel van Frans I of de weelderige Staatszaal. Een ware tijdreis!

In Loches, terug in de tijd naar de 11e eeuw !

In het koninklijke stadje Loches wordt u uitgenodigd terug in de tijd te gaan naar de 11e eeuw. In de drie torens op deze plek zijn negen zalen geheel herbouwd. Een gangetje naar de kerker van de bisschoppen neemt u 500 jaar mee terug in de tijd. Net als tijdens een bezoek aan de wachtzaal waar de cel van de hertog van Alençon zich bevindt. Neem vervolgens een kijkje bij de donjon en u waant zich zelfs in de 11e eeuw, toen de stenen constructie gebouwd werd. Op het scherm van uw HistoPad ziet u de inrichting van de kelder, de grote zaal en de hertogelijke kamer voor uw ogen vorm krijgen!
 

Ook de reconstructie van het beleg van 1205 op de binnenplaats van het kasteel tijdens deze “Augmented rondgang” is om trots op te zijn. De Engelse koning Jan zonder land werd toen een jaar lang door de Franse koning Filips II belegerd! Op de tablet kunt u de belegering zien vanuit het perspectief van de Engelsen en kunt u zien hoe ook nu de sporen van die strijd hier nog te zien zijn!

De HistoPad, een nieuw hulpmiddel op koninklijk kasteel Amboise

Wilt u koninklijk kasteel Amboise van een andere kant ontdekken? Dat kan nu dankzij de HistoPad die vanaf 1 februari beschikbaar is! 3D reconstructies van de woonvertrekken, het interieur … Op het scherm ziet u de meesterwerken die tegenwoordig te zien zijn in musea over de hele wereld weer op hun oorspronkelijke plek, in de zalen van het kasteel. Taferelen uit het dagelijks leven aan het Franse hof kunt u met uw eigen ogen zien. Bekende en minder bekende gasten komen weer tot leven in de raadzaal, symbool van de koninklijke macht, waar de vorst ontving en geraadpleegd kon worden.

Ontdek ook het exterieur van het kasteel zoals het in vervlogen tijden was. In de tijd van Catharina de’ Medici bijvoorbeeld waren er een aantal gebouwen die al lang geleden vervangen zijn door tuinen. De tablet trakteert u op een bijzondere ervaring door ze weer tevoorschijn te toveren!
 
 
 
 

In de lente krijgt kasteel Chinon als laatste de nieuwe uitrusting!

Het is bijna zover, vanaf 1 april is de HistoPad ook beschikbaar op de koninklijke vesting Chinon! Op het programma staan een 3D duik in 360° in 8 gereconstrueerde zalen die weer in hun oorspronkelijke 15e-eeuwse tot 18e-eeuwse pracht te zien zijn. Hieronder bevinden zich de Renaissancezaal, de wachtzaal en de keukens van de koning … Hetzelfde principe is toegepast om u een “augmented” interpretatie te geven van de collecties in enkele vertrekken.  
Liefhebbers van geschiedenis en wapens kunnen zich tegoed doen aan de mogelijkheid om op de tablet 3D versies van werktuig en geschut uit die tijd van alle kanten te bekijken. Trebuchets, kanonnen etc. Er is niets beter dan augmented reality om al aspecten van deze al lang niet meer in gebruik zijnde wapens te begrijpen!


Chinon deelt straks dus samen met Amboise, Loches, Blois en Chambord dit “HistoPad” avontuur. U bent van harte welkom om met dit ludieke en interactieve hulpmiddel de historische, architecturale en erfgoed rijkdom van deze kastelen in een nieuw licht te komen bekijken! Een ware sprong in de tijd!