Onmisbare kastelen in het najaar

De bladeren zijn in goud gehuld, de herfstzon baadt de gevels van de Loirekastelen in zacht licht en in de tuinen hebben de kalebassen de overhand … een prachtige tijd om op pad te gaan!​

Eropuit naar kasteel Sully-sur-Loire  

Op kasteel Sully-sur-Loire wacht u een lieflijke wandeling. De residentie van de Hertog van Sully, minister onder koning Hendrik IV, heeft niet alleen torens met kantelen en met water gevulde slotgrachten maar ook een weelderige Renaissance-inrichting. Op de tweede etage ziet u het frame van het 15e-eeuwse tongewelf dat net zo indrukwekkend is als het prachtige panorama vanaf de weergang. In deze tijd van het jaar is een wandeling in het enorme park een waar genot; de achtergrond van de grote bomen in hun herfsttooi geeft een bijzonder mooi perspectief op het kasteel.
 

Eropuit naar Kasteel Cheverny

Laat u verleiden door de schitterend witte gevels van kasteel Cheverny. Dit onafgebroken bewoonde kasteel is al meer dan zes eeuwen in bezit van dezelfde familie. De warme sfeer en de majestueuze inrichting in alle vertrekken zijn een lust voor het oog. Voordat u de permanente Kuifje-tentoonstelling “Les Secrets de Moulinsart” (De geheimen van Molensloot) bezoekt kunt u een wandeling maken door het grote park. De prachtige cederbomen, sequoia’s en linden in het beboste gedeelte zijn het best te voet, of vanuit een fluisterbootje of elektrisch wagentje te bewonderen. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de kleurrijke moes- en siertuin van het kasteel! 
  
   

Eropuit naar kasteel Chambord

Tegen de achtergrond van de herfstkleuren van het ommuurde bos-park van 5440 hectare ziet kasteel Chambord er adembenemend uit! Kijk rond in de vele zalen en ga de beroemde dubbele wenteltrap op die in beide richtingen genomen kan worden zonder elkaar tegen te komen! Hij komt uit bij de dakterrassen met spectaculair uitzicht op het landgoed en de Franse tuinen. Ga vervolgens het park in, er zijn fietspaden met een totale lengte van 15 kilometer en talloze wandelpaden om dicht bij de flora en fauna van het domein te komen. Stop even bij de observatiepunten. Met een beetje geluk ziet u misschien wel een van de vele dieren die in het bos wonen. 
 
 

Eropuit naar kasteel Chaumont-sur-Loire

Vanaf 19 oktober tot begin november kleedt kasteel Chaumont-sur-Loire zich in herfstkleuren. Kolokwinten en wintergewassen waaronder diverse pompoensoorten veroveren het landgoed en zijn paden. Ook in de zalen en bijgebouwen van het kasteel zijn er plantentableaus van bladeren en seizoengroente te bewonderen. Mis deze voorstelling van   herfstpracht vooral niet. Maar u kunt er ook genieten van het Internationale tuinfestival. Wandel tussen een dertigtal tuinen op het thema “Jardins de Paradis”, het thema van 2019. In het kader van het Kunstseizoen op het landgoed zijn er ook werken van diverse kunstenaars te zien.
 
 

Eropuit naar de tuinen van kasteel Villandry

De kleuren van diverse kalebassen en seizoengroente staan in deze tijd van het jaar centraal in de befaamde siermoestuin van de tuinen van Villandry. De groenten mengen zich harmonieus met een overvloed aan herfstbloemen. De negen identieke vierkanten veroveren alle harten; een absolute lust voor het oog! Er zijn nog meer fleurige en kleurige ontdekkingen te doen: de twee ruimtes van de Ornamenttuin, de Watertuin, de Zonnetuin en de tuin van enkelvoudigen. Ga, voor u het kasteel binnengaat, eerst even naar de belvedère, in het bos boven de tuin. Daarvandaan heeft u een heel ander perspectief op de tuinen. 
 

Eropuit naar kasteel Clos Lucé

Het sierlijke kasteel Clos Lucé is waar Leonardo da Vinci de laatste drie jaar van zijn leven doorbracht. Hij verbleef hier op uitnodiging van koning Frans I en werkte er tot aan zijn dood op 2 mei 1519 aan talloze projecten voor de vorst. Uw bezoek is een ontdekkingstocht langs zijn uitvindingen. De 3D animaties en schaalmodellen geven een overzicht van de veelzijdige experimenten van de meester. De perfect nagemaakte werkruimtes dompelen u in de sfeer waarin hij de hele dag werkte.  In het enorme park kunt u de gigantische machines in werking stellen die gebouwd zijn op basis van zijn ontwerpen: luchtschroef, bepantserde tank, eekhoornwiel
  
 

Eropuit naar Kasteel Langeais

Aan de stadskant heeft Kasteel Langeais het uiterlijk van een middeleeuwse vesting. De toegang is zelfs via een nog perfect werkende ophaalbrug! De hoge muren, mezekouwen en de weergang versterken het strenge voorkomen. Maar vanaf de binnenplaats ontdekt u een elegante gevel verfraaid met kruiskozijnen. Dit Loirekasteel was getuige van het huwelijk van Karel VIII en Anna van Bretagne dat Bretagne weer bij het Franse koninkrijk aansloot. De door Fulco III van Anjou gebouwde stenen donjon in het park is een van de oudste in Frankrijk. De bouwsteiger en de bouwlift geven een idee van de constructiemethodes die in het jaar duizend werden gebruikt. 
 
 
Er is nog veel meer te ontdekken op de kastelen aan de Loire​