Natuurpark Brière: een perfect dagje uit!

Het op één na grootste moerasgebied in Frankrijk, na de Camargue, ligt op steenworpafstand van de Loirestreek … Verken het Natuurpark Brière, ten noorden van het Loire-estuarium te voet, op de fiets of in een bootje.​

In Natuurpark Brière gaat de tijd langzamer …

Dit regionaal erfgoed is sinds 1970 een beschermd gebied. De bijnaam Pays noir (Zwart land) werd geïnspireerd door het kenmerkende landschap; bijna 40 000 hectare veen met 7 eilanden, bijzonder flora en fauna en huisjes met rieten daken … Een uniek decor dat alleen te bewonderen is in dit regionaal natuurpark.

Tussen land en water, reigers en riet, een grandioos moerasgebied …

Neem plaats aan boord van een chaland (een traditionele platbodem), ontmoet de bewoners van dit uitgestrekte drasland en ontdek de schitterende natuur. U bent er echt even helemaal uit! Er zijn ontspannende tochtjes voor iedereen, en ludieke tochtjes voor de kleintjes:
- Stap aan boord van de Brière Évasion, La Faune Briéronne of l’Arche Briéronne in Saint-Lyphard voor een bekommentarieerd tochtje door het Brière moerasgebied.
- Beleef dit enorme drasland van dichtbij met La Loge Briéronne, Escale en Brière met Alan Lévèque of Anthony Mahé in Saint-André-des-Eaux.
- Vetrek vanuit Saint-Joachim met Valérie Aoustin-Huard en ontdek het île de Fédrun, beroemd voor zijn traditionele huisjes met rieten daken.
- Maak een tochtje met de onalledaagse gids Christophe Boisrobert – een swingmuzikant – en ontdek Brière op een aparte manier!

Vogels kijken midden in een beschermd natuurgebied …

Dat het tegenwoordig de belangrijkste broedplaats is voor de iconische vogelsoorten in de regio is een prachtig succes voor het park! Goede reden dus om even de tijd te nemen om goed verscholen niet alleen de vogels die ervoor gekozen hebben hier te verblijven maar ook de trekvogels te observeren. Liefhebbers van ornithologie genieten vooral in de vroege ochtend, als de natuur ontwaakt en het baardmannetje en de bruine kiekendief te zien zijn …  Idyllische momenten in een betoverende omgeving. 

Een verscheidenheid aan landschappen, fauna … én activiteiten

Fiets heerlijk over de weggetjes van Brière op een huurfiets! De omgeving is ideaal, het weer vaak zacht, u hoeft slechts te trappen! Bij het Office de Tourisme in Brière of in Saint-Lyphard vindt u wat u nodig heeft. Afhankelijk van uw wensen kunt u ook terecht in Saint-Joachim of in La Chaumière Briéronne

Klim op een paard en verken natuurpark Brière op originele wijze! Voor beginners en gevorderden, kleine én grote kinderen; paardrijden is een plezier op alle leeftijden!
De manege in Saint-Lyphard, maneges Kerdando in Guérande en La Champagne in Saint-Molf en anderen bieden buitenritten aan door het hart van dit bevoorrechte gebied. U vertrekt in gezelschap van professionals met een grote liefde voor zowel natuur als paardrijritten op alle niveaus. Er zit vast iets voor u tussen het aanbod!

Observeer, luister, beet! Het natuurpark heeft diverse meren om in te vissen. Zoals bijvoorbeeld het platanenmeer en het Perno-meer, het Grande Brière-meer in Missillac en de Saudun-plassen in Guérande.

Ontdek een verscheidenheid aan bezienswaardigheden en typische architectuur …

Ga eropuit en ontdek de plekken die Brière zo typeren, aan het einde van een paadje, vlak bij een mooie tuin, of vanuit een bootje. 
Zo zijn er hunebedden in Kerbourg, Barbière en in Roche au Loup, prachtige tuinen en grotten, enorme scheepswerven in Saint-Nazaire, een ontvangstruimte in een huisje met rieten dak waar u alles leert over het plaatselijk architectonisch erfgoed, en niet te vergeten het dorpje Kerhinet dat geheel in authentieke plaatselijke stijl is gerestaureerd. En het mooiste is dat dit maar een kleine greep is, er is nog veel meer te ontdekken!

Kom lekker genieten!