Kastelen en de fiets: de perfecte combinatie!

Met wapperende haren fietsen over beveiligde routes en paden om een kasteel te gaan bezoeken, dat kan! Dwars door bossen en korenvelden trekken, even iets fris drinken aan de oever van de Loire, picknicken in de schaduw van een wilg aan de rand van een rivier, een kopje koffie nemen op een gezellig caféterrasje in een dorpje... Stap op uw fiets, wij nemen u mee! 

Op de fiets naar het kasteel van Chenonceau 

Als u bijvoorbeeld vanaf Tours de fietsroute Cœur de France à Vélo langs de oevers van de Cher volgt, komt u na een tocht door groene landschappen met afwisselend bossen en velden aan bij het kasteel van Chenonceau en zijn beroemde bogen over de rivier. Na het bezoek aan het kasteel kunt u de tijd nemen om te wandelen door de weelderige tuinen van Diane de Poitiers en Catharina de’ Medici. U kunt ook kiezen voor een kanotochtje over het water, onder de schitterende galerij van het kasteel door, die boven de Cher is gebouwd. Voor wie nog verder wil fietsen, is het leuk om te weten dat de route onder meer naar dierentuin ZooParc de Beauval leidt! Voor een aangename tussenstop is Bistrot’Quai in Civray-de-Touraine een goede aanrader. Zeker weten dat u dit een leuk plekje vindt! 
 

Op de fiets naar het kasteel van Cheverny 

En wat vindt u ervan om naar het kasteel van Cheverny te fietsen via één van de vele fietsroutes van de Châteaux à Vélo? Als het warm is, kunt u genieten van de koelte in het bos van Cheverny tijdens een picknick met heerlijke streekproducten, gekocht bij producenten en winkeliers uit de omgeving. Ga daarna op ontdekking uit van het kasteel van Cheverny. Zijn contouren komen u bekend voor? Dat is logisch, want tekenaar Hergé liet zich door zijn elegante witte silhouet inspireren voor het kasteel van Kapitein Haddock, de kameraad van Kuifje. Geniet van de zes tuinen van het domein en laat uw fiets even staan om een boottochtje te maken, of een rit met een elektrisch wagentje door het uitgestrekte park.  

Op de fiets naar het kasteel van Beaugency 

Twee grote EuroVélo routes leiden u naar het kasteel van Beaugency, aan de oevers van de Loire. Soms volgen La Loire à Vélo (EuroVelo 6) en de Pelgrimsroute (EuroVelo 3) dezelfde route, zoals op dit stuk het geval is. Neem de tijd om het schattige dorpje te ontdekken. Fiets over de kaden en bewonder de indrukwekkende brug met 23 bogen waar de Loire onderdoor stroomt. Ga vervolgens richting het kasteel van Beaugency dat sinds begin juli 2021 weer open is.  In dit kasteel is tegenwoordig een Centrum voor Digitale Kunst (Centre d’Art Numérique) gevestigd, u vindt hier dus zowel historisch erfgoed als digitale kunsten. Kunstenaars die ter plaatse verblijven, exposities, videomapping op de gevels... Een andere manier om deze plek te ontdekken! 
 
Niet ver van de Val de Loire wachten andere fietsroutes op u! 

Op de fiets naar het kasteel van Châteaudun 

Stap op voor een tocht over de route van La Vallée du Loir à Vélo! De Loir, een klein riviertje, baant zich vreedzaam een weg via fraaie meanders. Fiets in uw eigen tempo en neem de tijd om te genieten van de idyllische, groene landschappen. Vanaf het dorpje Illiers-Combray, waar Marcel Proust zo van hield, of Bonneval, een leuk stadje met de bijnaam “Klein Venetië van de Beauce”, rijdt u richting Châteaudun en zijn kasteel. Bij aankomst zult u onder de indruk zijn van de hoge silhouet van het kasteel van Châteaudun dat zich boven de Loir verheft. Ontdek de binnenruimtes, de hangtuinen en het ongelooflijke panorama dat zich voor u uitstrekt!

Op de fiets naar het kasteel van Valençay 

Lijkt het u iets om “Fiets & kaas” te combineren op een fietstochtje? Op de route “Le Goût du Valençay” (52 kilometer lang) kunt u smakelijke haltes maken, producenten met hart voor hun vak ontmoeten en fraaie, glooiende landschappen en leuke dorpjes ontdekken. En uiteraard de beroemde Pyramide de Valençay, een karaktervolle geitenkaas, gemaakt van rauwe volle melk, met een Beschermde Herkomstbenaming. Na deze smakelijke ontdekkingen wacht het Kasteel van Valençay, verblijf van Prins Talleyrand, op u. Dit opmerkelijk gemeubileerde kasteel, ingericht met vele schilderijen en waardevolle voorwerpen, getuigt van de levenskunst in de 19e eeuw.  
 
 

Op de fiets naar het Kasteel van Ainay-le-Vieil 

Ook hier gaat u op stap over de fietsroute Cœur de France à Vélo: richting het Kasteel van Ainay-le-Vieil. Onderweg fietst u langs leuke sluiswachtershuisjes, aquaducten en ophaalbruggen.  In het dorpje Drevant moet u beslist even een bezoekje brengen aan het uitzonderlijke Gallo-Romeinse theater, overblijfsel van een belangrijke stad uit de oudheid. Aangekomen bij het Kasteel van Ainay-le-Vieil zult u beslist onder de indruk zijn van dit kasteel in flamboyant gotische stijl en het omringende fort met hoge torens. Vanaf de rozentuin kunt u de andere tuinen ontdekken: vijf kartuizertuinen, ware openluchtzalen op een terras met uitzicht op de kanalen en onderling verbonden door een reeks van bogen.