Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Een dagje op Kasteel Chenonceau

Een uitstapje om kasteel Chenonceau te ontdekken. Laat u verleiden door de elegante galerij die sierlijk het water van de Cher overspant en de betoverende tuinen ... 

Kasteel Chenonceau: Kasteel der dames 

Begin uw uitstapje met de bezichtiging van het kasteel. Kasteel Chenonceau dankt zijn bekoorlijkheid en verfijning aan de toegewijde zorg van diverse vrouwen, het heeft daarom ook de bijnaam “Kasteel der dames.” Tijdens de rondgang ontdekt u hoe Diana van Poitiers, Catharina de’ Medici, Louise van Lotharingen en Madame Dupin kasteel Chenonceau in de loop der eeuwen niet alleen verfraaid hebben, maar ook beschermd en zelfs gered.
 
Aan de hand van het twintigtal vertrekken die voor het publiek toegankelijk zijn leert u alles over de geschiedenis van kasteel Chenonceau. De monumentale toegangspoort wordt omlijst met de wapenschilden van Thomas Bohier en zijn vrouw Katherine Briçonnet, die de eerste stenen lieten leggen. De zaal der wachters, het vertrek van Diana van Poitiers, de werkkamer van Catharina de’ Medici, de keukens en de salon van Frans I ... bewonder alle schitterend ingerichte vertrekken, verfraaid met prachtige kunstwerken. U kunt ook door de weelderig ingerichte galerij over de rivier de Cher lopen. Diana van Poitiers, geliefde minnares van koning Hendrik II die haar het kasteel schonk, liet een brug over de rivier bouwen. Na de dood van de koning enkele jaren later, verplichtte diens echtgenote, Catharina de’ Medici, Diana om kasteel Chenonceau te ruilen voor kasteel Chaumont-sur-Loire. Catharine de’ Medici, wiens geboorte in 2019 500 jaar geleden was, liet vervolgens de galerij op de brug bouwen; deze doet denken aan de Ponte Vecchio in haar geboortestad Florence. De 60 meter lange galerij heeft een vloer van kalk- en leisteen en overspant met sier en gratie het water van de rivier.
 
 
In de eerste wereldoorlog liet de toenmalige eigenaar van kasteel Chenonceau, Gaston Menier, de galerij gebruiken als militair hospitaal. Tot aan het eind van de oorlog werden er meer dan 2000 gewonden verpleegd. Dit aspect van de geschiedenis van het kasteel wordt belicht in een permanente expositie in de Galerie des Dômes. Tijdens de tweede wereldoorlog deed de galerij dienst als doorgang naar de vrije zone. De zuidelijke deur van de galerij gaf toegang tot de linkeroever van de Cher: de rivier was destijds de demarcatielijn.
 
 

De apotheek van Catharina de’ Medici

Na de rondgang op kasteel Chenonceau is de apotheek van Catharina de’ Medici zeker een bezoekje waard. Ze is sinds juni geopend in het des Dômes-gebouw, waar ze ook in de tijd van Catharina de’ Medici gevestigd was. De indrukwekkende houten constructie huisvest een collectie van 500 potjes, flesjes en zelfs vijzels die gebruikt weren bij de bereiding van geneesmiddelen en zalfjes ... Catharina de’ Medici omringde zich graag met wetenschappers. Onder hen bevonden zich Augier Ferrier, haar Franse lijfarts, en de beroemde Nostradamus, haar botanist, wiens faam dusdanig was dat de koningin hem in 1555 ontbood.
 
  

De tuinen van kasteel Chenonceau en het bloemenatelie

De sublieme tuinen van Chenonceau zijn een groene overdaad die bezoekers uitnodigt te flaneren.
 
De tuin van Diana van Poitiers (12 000 m²) en die van Catharina de’ Medici (5 500 m²), naast het kasteel, zijn een genot voor het oog. Bewandel de paden en bewonder het kasteel vanuit verschillende invalshoeken. Als eerbetoon aan Catharina de’ Medici is haar tuin dit jaar uitsluitend met zwart en wit beplant, dezelfde kleuren als de vloer van haar iconische galerij.
 
Slenter ook lekker door de groene tuin, vol met opmerkelijke bomen. Ontdek de tuin die eer betoont aan Russell Page, een van de belangrijkste moderne tuinarchitecten. Bewonder de fleurige bloementuin. De bloemen die hier groeien worden gebruikt in het bloemenatelier op het kasteel waar de prachtige bloemstukken worden gecreëerd die kasteel Chenonceau verfraaien.
 
Durft u een bezoekje aan het circulaire doolhof in het park aan? De wirwar van paden die gevormd worden door taxushagen zijn ideaal om even de weg kwijt te raken.
 
Kasteel Chenonceau is het enige Franse château met z’n eigen bloemenatelier. De bloemisten, waaronder een Meilleur Ouvrier de France, maken enorme bloemstukken en betoverende boeketten die de vertrekken van het kasteel het hele jaar door opfleuren.
 
Als u kasteel Chenonceau met kinderen bezoekt, laat ze dan even de ezels bij de ingang van het landgoed begroeten. Nausicaa, Gliko, Apollonia en Markos delen hun veld met Myrtille de pony. Zij zijn dol op het gezelschap van kleintjes!
 
 

Een boottochtje onder de bogen van kasteel Chenonceau

In juli en augustus kunt u een bootje instappen voor een tochtje op het kalme water van de Cher. Tijdens dit aangename tochtje gaat u onder de bogen door van de beroemde galerij van kasteel Chenonceau.

De Cave des Dômes van kasteel Chenonceau

Wijnliefhebbers, kom binnen in de Cave des Dômes! Dit is de historische wijnkelder van kasteel Chenonceau. Alle eigenaren van het landgoed, sinds de 16e eeuw, zijn zeer geïnteresseerd in de wijngaard van hun domein. De wijngaard met herkomstbenaming Touraine Chenonceaux produceert witte en rode wijnen die gekarakteriseerd worden door evenwichtige smaken.
 
In de cave des Dômes kunt u, onder de prachtige16e-eeuwse bogen, de wijnen proeven. En als de wijnen erg in de smaak vallen kunt u de wijn van het domein kopen in kistjes van één of drie flessen.

Tegen lunchtijd 

Restaurant l’Orangerie vindt u in het gebouw met dezelfde naam. Chef Christophe Canati bereidt hier gastronomische gerechten met een ereplaats voor de wijn en producten uit de regio. De gerechten die u hier eet zijn net zo mooi als lekker! En de banketbakker zorgt voor een breed assortiment aan hapjes voor diegenen die in de middag trek hebben in iets kleins.
 
U kunt ook lunchen in het selfservicerestaurant van het kasteel. Hier vindt u warme gerechten, een rauwkostbuffet en smakelijke desserts die u op het schaduwrijke terras kunt nuttigen
 
Gaat u liever picknicken? In het groen rondom het kasteel zijn diverse leuke plekjes beschikbaar om te eten in de natuur. 
 
U vindt alle praktische informatie voor uw bezoek aan kasteel Chenonceau op