Angers, weergaloos erfgoed in de Loirestreek

Tijdens een uitstapje naar de stad Angers, de authentieke hoofdstad van Anjou, ontdekt u een fenomenaal erfgoed: Kastelen, het historisch centrum, tuinen en musea ... Ga mee langs de plekjes die de stad gemaakt hebben.

Kasteel Angers

Het iconische hart van de stad, kasteel Angers, kijkt al vanaf de 13e eeuw uit over de rivier de Maine. Zijn 17 torens en hoge wallen zijn indrukwekkend en ook na de ophaalbrug stelt hij absoluut niet teleur. Zo zien we er de weelderige tuinen die contrasteren met het wit van de stenen muren van de diverse gebouwen. Maar de grootste schat bevindt zich binnen in het kasteel: Het beroemde wandtapijt van de Apocalyps. 103 meter van dit 140 meter lange tapijt zijn op het château te zien. Het werd rond 1375 in opdracht van Lodewijk I van Anjou geweven.  Het is het grootste middeleeuwse wandtapijt ter wereld!

Kastelen in de omgeving van Angers

Op een afstand van slechts 20 minuten met de auto kunt u het kasteel met de bijnaam “de Reus van de Loirestreek” bewonderen. Kasteel Brissac is met 7 verdiepingen het hoogste kasteel in Europa. Het kasteel wordt nog steeds bewoond door de eigenaren maar is, net als de tuinen, open voor het publiek. Ook kasteel Plessis-Bourré is maar 20 minuten rijden vanaf Angers, maar ditmaal naar het noorden. Dit kasteel dankt zijn karakter vooral aan het brede water dat het omringt. Het had bovendien ook een rol in de film “peau d’Âne”.

Het gotische stadscentrum van Angers

De middeleeuwse sfeer in Angers is duidelijk voelbaar in de geplaveide straatjes van het stadscentrum. Zo ziet u er veel vakwerkhuizen, en met name één dat echt om uw aandacht vraagt: Het maison d’Adam (het huis van Adam). Met een veelheid aan originele figuren is het het meest bijzondere vakwerkhuis van de stad. 

De Saint-Maurice kathedraal

Bovenaan een breed voetpad dat naar de Maine leidt staat de indrukwekkende kathedraal met zijn rijzige voorkomen. Zijn elegante poort en façade die we al vanaf de steile wandelboulevard bewonderen getuigen van de gotische periode van de stad. De 12e-eeuwse ramen van de kathedraal zijn bewaard gebleven en er is een omvangrijke collectie wandtapijten. 

Galerie David d’Angers

Deze kunstgalerij heeft een opmerkelijke mengeling van moderne kunst en 13e-eeuwse architectuur. Door het enorme moderne glasraam komt het licht naar binnen dat de werken van de beeldhouwer David d’Angers beschijnt. Na uw bezoek kunt u nog even flaneren in de tuin van de Beaux-arts en even een rustmomentje nemen in de Toussaint kloostergang.