500 jaar Renaissance in Centre-Val de Loire

In 2019 is het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed op kasteel Amboise maar ook dat Catharina de’ Medici, toekomstig koningin van Frankrijk, het levenslicht zag in Florence. Dit hele jaar door vieren we in Centre-Val de Loire alle facetten van deze Renaissance(s) met meer dan 700 evenementen!

2019: Het jaar waarin we alle facetten van de Renaissance vieren

De vorsten van Frankrijk verbleven het liefst in de steden en kastelen van de Loirestreek. Door deze rijke politieke, culturele en patrimoniale geschiedenis wordt de regio Centre-Val de Loire beschouwd als de bakermat van de Renaissance in Frankrijk.
 
Het jaar 2019 wordt een bruisend jaar met een overvloed aan evenementen die de inventieve geest, het lef en het alomvattend vermogen tot vernieuwing van de Renaissance weerspiegelen.
 
De regio Centre-Val de Loire leeft dit jaar op het ritme van meer dan 700 evenementen. Met een gevarieerd programma van esthetiek en innovatie, festiviteiten en humanistische beschouwing, gastronomie en wetenschappelijke exploratie, artistieke en patrimoniale creaties … is er voor iedereen iets om het karakter van de Renaissance te beleven.

Leonardo da Vinci, visionair genie van de Renaissance

Op uitnodiging van koning Frans I vertrekt Leonardo da Vinci uit Italië en arriveert in 1516 in Amboise. Hij is dan 64 jaar oud en reist met drie van zijn belangrijkste werken, de Mona Lisa, Johannes de Doper en de Maagd en kind met St. Anna, en zijn notitieboeken, manuscripten en aantekeningen.
 
Frans I benoemt hem tot “eerste schilder, ingenieur en architect des konings” en vestigt hem op kasteel du Cloux (Nu kasteel Clos Lucé), op steenworpafstand van het koninklijk kasteel Amboise. De koning voorziet hem eveneens van een inkomen zodat hij niets hoeft te doen behalve leven en creëren.
 
Op kasteel Clos Lucé, omgeven door zijn leerlingen, ontvangt Leonardo da Vinci hooggeplaatste personen, ambassadeurs en zijn kunstenaarsvrienden. In zijn ateliers houdt hij zich alleen bezig met dingen die hem interesseren: schilderen, architectuur, filosofie én scenografie.
 
Maar hij organiseert ook grandioze koninklijke feesten waarvoor hij gecompliceerde scenografieën ontwerpt compleet met bewegende decors en apparaten, tableaus vivants en speciale licht- en geluidseffecten. Op verzoek van Lodewijk van Savoye en Frans I onderneemt Leonardo ook het plannen en ontwerpen van een perfecte stad die gebouwd zou worden in Romorantin (op 70 km van Amboise).
 
Op 2 mei 1519 overlijdt Leonardo da Vinci in zijn vertrekken op kasteel Clos Lucé. Overeenkomstig zijn laatste wensen wordt hij ter aarde besteld in de collegiale Saint-Florentin-kerk bij kasteel Amboise. Deze kerk werd in 1808 verwoest en het graf enkele jaren later bijgezet in de Saint-Hubertkapel van het koninklijk Kasteel Amboise. 

De geboorte van een Koningin: Catharina de’ Medici

Rond dezelfde tijd (13 april 1519) ziet Catharina de’ Medici, toekomstig koningin van Frankrijk, het levenslicht. Deze belangrijke Renaissance persoonlijkheid wordt geëerd op de kastelen van Chenonceau, Chaumont-sur-Loire en Blois.
 
Op Chenonceau wordt haar apotheek herbouwd op dezelfde plaats in het Dômes gebouw waar het destijds was
 
Op Chaumont-sur-Loire kunt u het vertrek van Catharina de’ Medici bewonderen dat nu geheel is heringericht met niet eerder getoonde oude wandkleden.  
 
Op het koninklijk kasteel Blois, bakermat van zo vele bekroonde hoofden, kunt u de tentoonstelling “Enfants de la Renaissance” (Kinderen van de Renaissance) zien over de aan de kindertijd verbonden gebruiken en gewoonten aan het einde van de 15e-eeuw tot aan het begin van de 17e-eeuw.
 
500 jaar Renaissance(s) in Centre-Val de Loire betekent uiteraard heel veel te doen: de reconstructie van de interieurs van het ambulante hof van Frans I op kasteel Chambord, een nieuwe avondwandeling in het park van kasteel Azay-le-Rideau, ludieke weekends rond gastronomische thema’s op kasteel Sully-sur-Loire, exposities in moderne kunstcentra zoals CCCOD in Tours en FRAC in Orléans.
 
U vindt het gehele programma voor 500 jaar Renaissance(s) in Centre-Val de Loire op www.vivadavinci2019.fr