Twee dagen tussen de kastelen aan de Loire met vertrek uit Blois

Twee dagen in de Loirestreek, genoeg tijd om even heerlijk te genieten van de Loirekastelen! Uw route begint in de stad Blois, op 1 uur en 45 minuten rijden vanaf Parijs (185 km), dus makkelijk te bereiken met bijvoorbeeld een huurauto. 
Reist u liever met de trein, dan heeft u twee mogelijkheden. De eerste is het traject Parijs-Austerlitz naar Blois, reistijd 1 uur en 25 minuten. De tweede is de TGV vanaf Parijs-Montparnasse naar Saint-Pierre-des-Corps (vlak bij Tours), reistijd 1 uur en 15 minuten, of 1 uur en 40 minuten vanaf de luchthaven Parijs-CDG. Vanaf Saint-Pierre-des-Corps kunt u vervolgens een auto huren of verder reizen met een toeristen taxi. In het hoogseizoen is er tevens een pendelbusje.
 
Dag 1

Ochtend: Blois, de stad en het koninklijk kasteel
Blois is gebouwd op een rots en was tijdens het bewind van Lodewijk XII de hoofdstad van het koninkrijk. Het koninklijk kasteel kijkt uit over de Loire en de straten van het oude centrum. Bewonder op de binnenplaats de monumentale trap van de opmerkelijke Frans I vleugel. Binnen treft u weelderige interieurs, waaronder de koninklijke vertrekken in de Frans I vleugel.  
 
Slenter na dit bezoek rond in de straten van de stad. Bekijk vooral de Saint-Louis kathedraal in gotische stijl maar met een hoge toren in renaissance stijl en de St-Nicolas kerk met een kruising van romaanse en gotische bouwstijlen.  
 
Lunch: eten in Blois, aan de oever van de Loire
U kunt op drie plekken aan de waterkant van uw maaltijd genieten. Bij restaurant Côté Loire bijvoorbeeld, in een charmant 16ᵉeeuws huis waar vroeger de markiezin van Sévigné te gast was. Iets verderop kunt u genieten van een gastronomische maaltijd bij restaurant Rendez-vous des Pêcheurs. In deze voormalige kruidenierswinkel en vissersbar serveert de met een Michelinster bekroonde Christophe Cosme tegenwoordig voortreffelijke hapjes. Het derde adresje is restaurant L’Embarcadère. Het terras hier kijkt uit over de Loire, waardoor u zich bijna een binnenschipper voelt.  

Middag: kasteel Chambord, kasteel Cheverny en Maison des Vins
Vertrek na de maaltijd richting Chambord, (30 minuten rijden, 17 km), om het luxueuze kasteel van Frans I te bezichtigen.
Er zijn diverse manieren om het enorme park van Chambord te verkennen: te voet, in een rijtuig, of in een fluister- of roeibootje op de rivier de Cosson. Het landgoed beschikt over 15 km aan fietspaden waarop u, op een eigen fiets, ‘rosalie’ (fiets voor meerdere personen) kunt fietsen.
 
De volgende bestemming is kasteel Cheverny op zo’n 30 minuten rijden (18 km). Het kasteel is opmerkelijk wit en binnen kunt u de interieurs uit de periode van Lodewijk XIII bewonderen, prachtig ingericht en gemeubileerd. Zoals bijvoorbeeld de Wachtzaal met zijn prachtige haard. Buiten zijn de leerlingentuin en de moestuin een kijkje waard. Bezoek het park en het kanaal op een originele manier: in een fluisterbootje of een elektrisch wagentje.  
 
Tegenover het kasteel vindt u het ‘Maison des Vins de Cheverny’: het Huis van Cheverny wijnen. Alle wijnen met de AOC-herkomstbenamingen Cheverny en Cour-Cheverny kunt u hier proeven.
 
Dineren en overnachten vlak bij Cheverny en Chaumont-sur-Loire
Er zijn twee hotel-restaurants waar u kunt eten en overnachten. Le Manoir de Contres vindt u op 15 minuten rijden (10 km) vanaf Cheverny. Le Domaine des Hauts de Loire ligt op 10 minuten rijden van Chaumont-sur-Loire (7 km).
 
Dag 2

Ochtend : kasteel Chaumont
Kasteel Chaumont staat op een 40 meter hoge rots en heeft dus een geweldig uitzicht op de Loire. U bereikt het in 30 minuten met de auto vanaf Cheverny (29 km). Alleen al de ingang, met ophaalbrug, is aantrekkelijk en binnen wordt het nog veel mooier. Bewonder met name de neo-gotieke schoorsteen, de spiraalvormige gotische trap en de slaapkamer van Catharina de Medici. Het kasteel staat overigens vooral bekend om zijn tuinen, waarin elk jaar het Internationale Tuinfestival plaatsvindt. Van april tot oktober zijn een dertigtal tuincreaties te bewonderen.  Verder zijn er werken van talloze kunstenaars te zien, verspreid over het park en het kasteel. Dit landgoed huisvest ook het eerste Kunst en Natuurcentrum (Centre d’Arts et de Nature).

Lunch: maaltijd op kasteel Chaumont
Het landgoed telt meerdere restaurants dus u kunt ter plekke een keuze maken voor de lunch.
 
Middag: koninklijk kasteel Amboise en kasteel Clos Lucé - Leonardo da Vinci Park
Op slechts 15 minuten rijden van kasteel Chaumont (17 km) vindt u koninklijk kasteel Amboise en zijn tuinen, met een wondermooi uitzicht op de Loire. Tijdens de renaissance verbleven hier meerdere vorsten. Bezichtig in de koninklijke appartementen de slaapkamer van Hendrik II, de schitterende raadkamer en de salon van Lodewijk Filips. En bezoek vooral ook de Saint-Hubert kapel, de laatste rustplaats van niemand minder dan Leonardo da Vinci. Ook de ramen zijn prachtig. Deze tonen het leven van de Heilige Lodewijk IX.
 
Heeft u na de rondgang trek gekregen? Dan kunt u op het plein van het kasteel terecht bij patisserie Bigot. Of ga naar restaurant Auberge Renaissance Le Prieuré, in het park van kasteel Clos Lucé. Chef-kok Sieur Sausin is een expert in de historische keuken.
 
Leonardo da Vinci kwam hier op uitnodiging van Frans I wonen in 1516 en bracht de Mona Lisa en twee andere meesterwerken mee. Hij werkte tijdens de laatste jaren van zijn leven aan diverse projecten voor de koning en blies, in 1519, zijn laatste adem uit in zijn kamer. De rondgang door het gebouw, de zalen met schaalmodellen en het park geven een goed overzicht van het leven en de overvloed aan talenten van het Renaissance-genie.  
 
Eind van de dag : terug naar Parijs
De terugreis naar Parijs duurt ongeveer 2 uur en 10 minuten met de auto vanaf Amboise (226 km). Reist met de TGV, dan kunt u die nemen vanaf het station van Amboise. De reistijd per trein naar Parijs is 1uur en 40 minuten.