Tussen erfgoed en levenskunst

De Loirestreek, met haar kastelen, gastronomie en koninklijke rivier, weet erfgoed en levenskunst perfect te combineren. Drie dagen lang geniet u van culturele en fijnproevers-tussenstops!
 
Dag 1
 
Ochtend: Angers, stad en kasteel
Vertrekpunt van uw traject is de charmante stad Angers. Haar opmerkelijke vesting met 17 torens kijkt uit over de Maine. Ontdek dit kasteel met zijn tweekleurige ommuring van kalk- en leisteen. Binnen kunt u het “Wandtapijt van de Apocalyps” bewonderen. Het grootste middeleeuwse wandtapijt ter wereld (106 meter lang) is zeer goed bewaard gebleven en vertelt het verhaal van Sint Johannes, het laatste boek in de Bijbel.  
 
Slenter daarna rustig door de straatjes en beleef de door de dichter Joachim du Bellay beschreven plaatselijke gemoedelijkheid.  Als stad van Kunst en Geschiedenis ontbreekt het in Angers niet aan interessante bezienswaardigheden: de galerie David d’Angers, de kathedraal Saint-Maurice, de tuin Jardin du Mail en de Saint-Martin kapittel kerk.
 
Lunch: eten in of in de buurt van Angers
Er zijn meerdere opties voor de lunch. Blijft u graag in de stad probeer dan restaurant “Monument Café” waar verse plaatselijke producten geserveerd worden. U vindt het op de binnenplaats van het kasteel.

Middag: kasteel Brissac en een ondergrondse bezoek
Dan door naar kasteel Brissac, in Brissac-Quincé, op 20 minuten van Angers (20 km). Met zeven etages is dit het hoogste kasteel in Frankrijk en draagt het, de welverdiende bijnaam “Géant du Val de Loire” (Reus van het Loiredal). Het interieur is oogverblindend: een belle époque theater, plafonds met bladgoud, schitterend meubilair … Maar ook het park is prachtig. Bewonder er de eeuwenoude bomen langs het schattige riviertje de Aubance!
 
Sluit de dag af met een verkenning van de ondergrondse holtes. Hun bestaan is te danken aan de winning van kalksteen dat gebruikt werd voor de bouw van de kastelen. Tegenwoordig zijn deze ruimtes in gebruik als wijnkelders, restaurants en champignonkwekerijen.
 
Zo kunt u bijvoorbeeld in Saint-Hilaire-Saint-Florent, op 35 minuten van Brissac (41 km), de wijnkelders van Bouvet-Ladubay bezoeken die zich uitstrekken over 8 km.
 
Iets verder vindt u een andere interessante plek de: champignonkwekerij “Saut aux Loups” in Montsoreau, op 50 minuten van Brissac (56 km) of 23 minuten vanaf Saint-Hilaire-Saint-Florent (18 km). Hier worden gewone champignons, oesterzwammen en de beroemde Chinese shiitake paddenstoelen gekweekt.
 
Dineren in Montsoreau of Saumur
Voor een geraffineerde, moderne en lokale keuken mét uitzicht op de Loire kunt u aan tafel bij restaurant Diane de Méridor in Montsoreau.
Voor een informele maaltijd kunt u terecht bij Bistrot de la Place in Saumur, op 7 minuten van Saint-Hilaire-Saint-Florent (3 km) en op 18 minuten van Montsoreau (15 km).
 
Overnachten in Saumur
Op 7 minuten van Saint-Hilaire-Saint-Florent (3 km), en op 18 minuten van  Montsoreau (15 km), zijn twee 4-sterren adresjes om te overnachten. De eerste is le Château de Verrières, een prachtig gebouw in een vreedzaam park van 2 hectare. Het tweede adres is hotel Mercure Bords de Loire dat vanaf zijn ligging op het île d’Offard een subliem uitzicht heeft op Saumur en het kasteel.
 
Dag 2
 
Ochtend: de Abdij van Fontevraud en een wijnkelder
Op 20 minuten rijden van Saumur (18 km) vindt u de abdij van Fontevraud. Dit was de grootste kloostergemeenschap in Europa en imponeert nog steeds vanwege haar schoonheid en statig voorkomen.
 
Ga daarna verder richting Chinon, op 20 minuten van Fontevraud (21 km).
 
Op Domaine de Noiré kunt u de wijnkelders bezoeken en Chinon wijnen en streekproducten proeven. Maar u kunt er ook een rijtuigritje maken door de wijngaarden, of een tochtje maken op de Vienne in een platbodemschuit waarop u ook wijn en lokale producten kunt proeven.
 
Lunch: eten in Chinon
Voordat u de stad en de vesting bezoekt kunt u eerst bij restaurant Au Chapeau Rouge genieten van streekproducten van het seizoen, of van heerlijke gerechten op basis van vis en  fruits de mer bij restaurant l’Océanic.
 
Middag: koninklijke vesting Chinon en kasteel Rivau
De koninklijke vesting Chinon, hooggelegen op een rotspunt, imponeert en kijkt uit over de rivier de Vienne. Vanaf diverse uitkijkpunten kunt u zowel het dal als de stad van de schrijver Rabelais bewonderen. Kom de bijna 150 meter ommuring met torens ontdekken via een spektakelparcours waarmee u diep in de geschiedenis van de vesting duikt. De geheel gerestaureerde koninklijke vertrekken zijn gebaseerd op lokale verblijven zoals die in de 15e eeuw waren.
 
Ga vervolgens verder, richting kasteel Rivau en z’n tuinen op 15 minuten rijden (12 km). Achter het hoge, middeleeuwse profiel schuilt de verfijning en het comfort van een herenhuis. In de zalen zijn talloze moderne kunstwerken te zien. De schitterend gerestaureerde stallen zijn de oudste van Frankrijk. Aan de voet van het kasteel zijn 14 sprookjestuinen aangelegd waarin grote kunstwerken te zien zijn evenals een verzameling van 450 rozensoorten die allen gekozen zijn vanwege hun geur.
 
De volgende bestemming op uw route is het lieftallige koninklijke stadje Loches, op ongeveer een uur rijden (62 km).
 
Dineren en overnachting in Loches of Chédigny
In Loches kunt u heerlijk eten bij restaurant “La Galerie B” en daarna overnachten in Bed & Breakfast “La Closerie Saint-Jacques“. Maar u kunt ook kiezen voor een verblijf in Chédigny, 12 km verderop. In dit schattige dorpje vindt u “Le Clos aux Roses”, een restaurant met Bed & Breakfast.
 
Dag 3
 
Ochtend: bezoek aan het koninklijke stadje Loches
Dit kleine middeleeuwse stadje heeft een overvloed aan charme en het versterkte centrum met zijn 36 meter hoge donjon is indrukwekkend. Het koninklijk verblijf is een prachtig renaissance voorbeeld en heeft illustere bezoekers gehad, waaronder Anna van Bretagne, Agnès Sorel en zelfs Jeanne d’Arc. Binnen kunt u wapenuitrustingen bewonderen evenals Vlaamse wandkleden en mooie schilderijen zoals bijvoorbeeld het altaarstuk “de Passie van Christus” van Liget (15ᵉeeuw)
 
Neem daarna de auto weer, ditmaal richting Veuil op 45 minuten (48 km).
 
Lunch: eten in Veuil
Bij Restaurant L’Auberge Saint-Fiacre kunt u zich tegoed doen.
 
Ga na uw maaltijd naar Valençay, ongeveer 10 minuten rijden (7 km).
 
Middag: kasteel Valençay en kasteel Chenonceau
Ontdek na de lunch het kasteel van Valençay, het park in de Engelse stijl en de Franse tuinen. Dit imponerende kasteel (met een harmonieuze mengeling van renaissance en kKlassieke bouwstijlen) kwam in 1803 in het bezit van Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, minister van buitenlandse zaken onder Napoléon. Het interieur is fascinerend en vorstelijk ingericht met schilderijen, kunstvoorwerpen, marmer … Een goed voorbeeld is de Grote Salon in de Empire stijl.
 
Als laatste, en op 50 minuten van Valençay (50 km), bezoekt u kasteel Chenonceau. Dit fraaie kasteel met zijn witte gevel weerspiegelt zich graag in het water van de Cher. De beroemde galerij overspant de rivier op sierlijke wijze. U kunt hier ook een bootje huren en een tochtje maken onder de bogen. Maar mis vooral de tuinen niet, belangrijke getuigen van de Franse stijl. Bewonder met name de weelderige bloemperken in de tuin van Diana van Poitiers en de tuin van Catharina de’ Medici.
 
Einde van de dag: terug naar Parijs
De terugreis naar Parijs met de auto duurt ongeveer 2 uur en 20 minuten vanaf Chenonceau (237 km). Bent u met de TGV gekomen, ga dan naar het station van Tours, op 35 minuten van Chenonceau (33 km). De treinreis is daarna 1 uur en 15 minuten.