Bijzonder: De astrologen van Catharina de’ Medici

Men noemde haar « la Reine noire » (de Zwarte Koningin) vanwege haar grote interesse in de astrologie en de esoterie. Het was op kasteel Chaumont dat zich een legendarische scène afspeelde waarin haar het einde van de koninklijke dynastie Valois voorspeld werd.

Catharina de' Medici was al van kinds af aan bijgelovig en ze omringde zich graag met tovenaars en astrologen, waaronder de beroemde Cosimo Ruggieri en Nostradamus. Deze zieners maakten deel uit van het hof en speelden een rol in het hart van Staatsaangelegenheden, zij reisden zelfs mee als de koningin op reis ging.

Toen Catharina de florentijn Ruggieri ontving was kasteel Chaumont het toneel van een legendarisch voorval. Hij voorspelde hier aan de Zwarte Koningin het einde van de Valois dynasty ten gunste van die van Bourbon. De magische kunsten die hij hiervoor gebruikte waren opzienbarend. In een spiegel deed hij de gezichten verschijnen van de drie zoons van de koningin die voorbestemd waren koning te worden. Elk van de gezichten draaide net zoveel malen rond als hij zou heersen. Haar oudste zoon, Frans II, draaide maar een rondje voor hij verdween. Hij overleed inderdaad een jaar later. De tweede zoon, Karel IX draaide dertien rondjes, wat precies overeenkwam met het aantal jaren dat hij nog te leven had. Ten slotte Hendrik III, hij draaide vijftien rondjes, een voor elk jaar dat hij heerste voor de overname door Hendrik Bourbon.

Legende of realiteit, we zullen het nooit weten, maar het is zeker dat de astroloog Chaumont bezocht heeft want een van de kamers draagt zijn naam en we vinden er zijn veronderstelde portret uit de 17e eeuw. 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.