Wat ziet het er mooi uit zo met zijn met leisteen beklede torentjes boven de rivier en eeuwenoude bomen. Het kasteel van Chaumont-sur-Loire is een klein architectonisch wonder dat zijn elegantie gedeeltelijk te danken heeft aan het prinselijk paar van Broglie. Behalve verfraaiingswerkzaamheden hebben zij het ook creativiteit en zeker excentriciteit ingeblazen! Dit karakter wordt tegenwoordig in stand gehouden door het Centre d’Arts et de Nature (Kunst en Cultuurcentrum) van het kasteel alsmede door het beroemde Internationale Tuinfestival dat elk jaar plaatsvindt in het botanische park.
Kasteel Chaumont-sur-Loire lijkt in z’n groene mantel boven de Loire te zweven, een voorkomen waarmee het al vanaf de 15e eeuw belangrijke persoonlijkheden betovert. Het staat bekend om z’n Internationale Tuinfestival en Centre d’Arts et de Nature, maar er is nog veel meer te ontdekken in de appartementen en de befaamde stallen.

Het indrukwekkende gestalte van Chaumont kijkt strategisch uit over de rivieroevers. Al vanaf de 5e eeuw werd deze plek kordaat verdedigd door de graven van Blois en de familie Amboise die het gedurende 500 jaar in haar bezit had. Het originele bouwwerk ging in 1465 in vlammen op, in opdracht van Lodewijk XI als vergelding tegen Pierre I van Amboise die hij verdacht van intriges. Zijn zoon, Karel I van Amboise, begon enkele jaren later de wederopbouw die drie generaties in beslag nam, de eerste golven van artistieke invloed uit Italië waren toen al waarneembaar.

Catharina de’ Medici verwierf het landgoed vervolgens in 1550. Hoewel zij het 10 jaar lang in beheer had verbleef ze er maar zelden daar het kasteel naast kasteel Chenonceau ligt, waar haar echtgenoots favoriet Diana van Poitiers leefde. Het lot voorzag erin dat gerechtigheid zegevierde met de dood van de koning; ze verplichtte haar rivale Chenonceau te ruilen tegen landgoed Chaumont-sur-Loire. Diana zette de werkzaamheden op het kasteel voort zonder er ooit te verblijven. Zij was, men zegt, geschokt door alle sporen van occultisme die Catharina had achtergelaten.

In 1750 begon een nieuw hoofdstuk voor Chaumont dankzij z’n nieuwe eigenaar Jacques Donatien Leray. Deze verwelkomde Benjamin Franklin op het kasteel en organiseerde zelfs een ontmoeting met koning Lodewijk XVI die leidde tot de steun van Frankrijk voor de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Enkele decennia later vereiste Napoleon de verbanning van Germaine de Staël die op Chaumont haar toevlucht vond. Haar verblijf bleef niet onopgemerkt gezien de gasten die ze ontving, met name kunstenaars en belangrijke tegenstanders van Napoleon.

In 1875 werd het kasteel eigendom van de rijke en buitenissige Marie Say, de toekomstige Madame de Broglie. Met haar echtgenoot deed zij het kasteel van gedaante veranderen en werd het een chic paleis waar alle belangrijke personen op bezoek kwamen: de Prins van Wales, koningin Isabella II van Spanje, de Sjah van Perzië... De beter kringen ontmoetten elkaar tegen de verfijnde nieuwe achtergrond van Chaumont-sur-Loire. Het had onder andere ook de meest weelderige stallen van die tijd. De creatie van het park werd toevertrouwd aan Henri Duchêne die de 21 hectare vormgaf als een landschap in de Engelse stijl dat ook heden ten dage nog gerenommeerd is. Hoewel Chaumont befaamd is voor zijn groene dwaasheden zijn er ook in de privévertrekken en historische appartementen zeldzame schatten te vinden.

Dit buitengewone erfgoed is tegenwoordig in het bezit van de Regio Centre-Val de Loire dat een open dialoog onderhoudt met de moderne kunst en alle alle vormen van tuinarchitectuur. Onderdeel van het bruisende creativiteitslaboratorium op het domein is het Centre d’Arts et de Nature dat een vol programma moderne kunst exposities op elk perceel van het landgoed biedt: binnen, in de stallen, en in het park. Pakkend, grappig of ontroerend, de werken getuigen van de artistieke eloquentie van het landgoed. Als het donker valt en het lichtspel over de verfijnde facade van het kasteel speelt en al haar geheimen onthult wordt het zelfs sprookjesachtig...
Onmisbaar

Het International Tuinfestival

Het Internationale Tuinfestival is tot ver over de grenzen de ambassadeur van kasteel Chaumont-sur-Loire. Het kasteel looft alle variaties van vormgeven aan groen, van artistiek tot formeel, alles is mogelijk tussen de oude stenen en in de groene schatkist, het honderd jaar oude park.
Lees verder
Verborgen schat

Buitengewone stallen

Een van de vele wonderen waarmee het echtpaar Broglie het landgoed heeft begiftigd zijn de perfect geconserveerde stallen
Lees verder
Bijzonder

De astrologen van Catharina de’ Medici

Men noemde haar « la Reine noire » (de Zwarte Koningin) vanwege haar grote interesse in de astrologie en de esoterie.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

DOMAINE DE CHAUMONT-SUR-LOIRE

Domaine de Chaumont-sur-Loire
Rue du Village Neuf
41150, CHAUMONT-SUR-LOIRE
France
+ alle tarieven
Vanaf 14€ /  per persoon
Fiets WelkomQualité TourismeJardin remarquableDe Loire op de FietsDémarche d'excellence grands sitesEscapades aux jardins
Online reserveren
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Chaumont-sur-Loire ligt op 20 Km afstand van Blois dat in 1,5 uur vanaf station Austerlitz in Parijs te bereiken is. Daarna bereikt u met een TER stoptrein het station Onzain Chaumont-sur-Loire waar vandaan het 20 minuten lopen is naar het Landgoed. De luchthaven van Tours ligt op 45 Km afstand en heeft verbindingen met Londen, Dublin, Porto en Marseille. Met de auto bereikt u Blois via de A10 waarna het nog 20 minuten is naar het landgoed. Ook de snelwegen A85 en A71 geven toegang tot het kasteel.

Routebeschrijving