Ontdek de tuinen van de Loirestreek

De sublieme tuinen van de Loirestreek zijn, net als de kastelen majestueus. Ga er een paar dagen tussenuit en ontdek de karakteristieke tuinen van de kastelen van Cheverny, Chaumont-sur-Loire, Chenonceau en Villandry.
 
Dag 1
 
Ochtend: de tuinen van kasteel Cheverny
Uw botanische reis begint op kasteel Cheverny. In het Engelse park staan eeuwenoude bomen, waaronder linden, ceders en sequoia’s. Om dit beboste gedeelte in harmonie met de natuur te verkennen kunt u het beste in een fluisterbootje of een elektrisch wagentje stappen voor een rond leidieng.  
 
Daarna vindt u, in de siermoestuin, een overvloed aan bloemen en groenten. Deze in alle seizoenen magnifieke tuin doet zijn schepper, de markiezin van Vibraye, eer aan.
 
Ook de leerlingentuin, tussen het kasteel en de oranjerie, mag u niet missen. Precies op de plek van deze siertuin bloeide vroeger een tuin in de Franse stijl.
 
Lunch: restaurant of een picknick op de oever van de Loire
Na zo’n uitje is er niets fijner dan een heerlijke lunchpauze. U kunt kiezen uit meerdere mogelijkheden. Op 7 km van Cheverny vindt u in Chitenay restaurant l’Auberge du Centre
 
Of u kunt alvast naar uw volgende bestemming gaan. Op het landgoed Chaumont-sur-Loire zijn meerdere restaurants gevestigd (35 minuten - 25 km).
En eet u liever in de natuur, dan kunt u een picknickmand bestellen bij “Aux caprices de Cellettes” (20 minuten - 11km), om van te genieten aan de Loire.
 
Middag: de tuinen van kasteel Chaumont-sur-Loire
De volgende halte op de route is Chaumont-sur-Loire, op 40 minuten rijden van Cheverny (26 km). Het kasteel was ooit eigendom van Catharina de Medici en heeft grandioze tuinen.
 
En wat is de beste tijd van het jaar om ze te verkennen? Van april tot oktober, want dan vindt het Internationale Tuinfestival plaats. Voor deze gelegenheid laten een dertigtal hoveniers vanuit de hele wereld hun verbeelding de vrije loop, waardoor u kunt genieten van verrassende tuinen rond een jaarlijks wisselend thema.
 
Dineren en overnachten in Amboise
Op 30 minuten rijden van Chaumont-sur-Loire ligt Amboise (18 km), waar u heerlijk kunt eten bij twee restaurants: Chez Bruno of l’Epicerie.
 
En hier zijn ook twee adresjes om te overnachten in Amboise. Het eerste is een hotel-restaurant midden in de stad: Le Clos d’Amboise. Het tweede is iets origineler: overnachten in een huisje met jacuzzi bij Manoir du Parc.
 
Dag 2
 
Ochtend: de tuinen van kasteel Chenonceau
U bereikt kasteel Chenonceau vanuit Amboise in 25 minuten (13 km). Dit beeldbepalende witte kasteel wordt als een fata morgana weerspiegeld in het water van de Cher.
 
Na het bezocht te hebben kunt u de tuinen ontdekken. Deze zijn diep verankerd in de Franse traditie. Bewonder vooral de weelderige bloemperken van de tuin van Diana van Poitiers (op 12.000 m²), de tuin van Catharina de Medici, het doolhof, de Groene tuin en de siermoestuin.
 
Lunch: eten in Villandry of in Veigné
Er zijn twee mogelijkheden voor de lunch. De eerste is “La Doulce Terrasse”, het restaurant van kasteel Villandry, op 40 minuten van Chenonceau (50 km).­­­
De tweede is meer gastronomisch, Domaine de la Tortinière in Veigné, op 35 minuten van Chenonceau (36 km).
 
Middag: de tuinen van kasteel Villandry
Reis na de lunch door naar kasteel Villandry, op 40 minuten van Chenonceau (55 km) of 25 minuten van Veigné (30 km). Hier wachten u een aantal elegante tuinen in de Franse stijl. Ze zijn verdeeld over drie niveaus en er is op elk niveau wel iets te bewonderen. Er is een moestuin, een watertuin en een ornamentele tuin (die weer is samengesteld uit groene ruimtes zoals de jardins d’amour).
De prachtige siermoestuin is aangelegd in negen vierkanten van verschillende bloemen en groenten, waarmeet de perfecte illusie gecreëerd wordt van een veelkleurig dambord.
En verdwaal ook in het enorme beukenhagen doolhof van het landgoed. 
Beklim het uitkijkpunt voor een adembenemend uitzicht op de harmonieuze tuinen.
 
Eind van de dag: terug naar Parijs
Met de auto bereikt u Parijs in ongeveer 2 uur en 30 minuten vanaf Villandry (269 km). Als u met de TGV bent gekomen, ga dan naar het station van Tours, ongeveer 25 minuten met de auto (16 km). Daarvandaan is de treinreis 1 uur en 15 minuten.
 
Suggesties voor evenementen op de kastelen