Verborgen schat: Graffiti van de Tempeliers

De Tempeliers (van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo) zijn nog steeds in mysterie gehuld. Maar een deel van hun geheimen wordt in de Tour van Coudray blootgelegd! De hoogwaardigheidsbekleders van de orde die hier gevangen werden gehouden hebben onuitwisbare sporen achter gelaten in de vorm van graffiti in de stenen.

De Toren van Coudray was getuige van een opzienbarend hoofdstuk in de geschiedenis van de Tempeliers: er werden vier prominente leden in vastgehouden, waaronder Grootmeester Jacques de Molay.

Koning Filips de Schone was verwikkeld in een conflict met de paus terwijl de Orde van de Tempeliers van de paus afhankelijk waren. Filips liet daarom de Tempeliers oppakken en folteren zodat ze de misdaden waarvan hij hen beschuldigde zouden bekennen. Enkele maanden nadat hij het bevel tot arrestatie van de ketters gegeven had, gaf koning Filips toe en stuurde ze naar de paus in Poitiers. Echter, tijdens hun overplaatsing veranderde hij weer van gedachte en sloot ze op op Chinon. De paus besloot toen om drie kardinalen naar Chinon te sturen om de belangrijke personen te ondervragen, en zij bekenden al gauw. Een perkament met hun bekentenissen en hun verzoek voor vergevenis werd hier op het kasteel opgesteld maar maakt nu deel uit van de archieven van het Vaticaan.

Als blijvende herinnering hier op het kasteel zijn er de boodschappen die ze, in de cellen in de toren, in de stenen hebben gekrast. Deze boodschappen zijn van religieuze aard en zijn van terugkerende thema’s bij de Tempeliers: de kruisweg van Jezus, twee kruisen op heuveltjes van stenen, speren, een persoon met een aureool en een engel. Deze stille getuigen zijn van enorme waarde gezien wat er daarna gebeurde; enige jaren later werden deze Tempeliers naar de brandstapel gebracht.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.