Bijzonder: Jeanne d’Arc op Chinon

Als deze ontmoeting niet had plaatsgevonden was de geschiedenis van Frankrijk heel anders gelopen. In 1429 kwam Jeanne d’Arc naar Chinon om kroonprins Karel VII te ontmoeten. Na  Orléans van de Engelsen te hebben bevrijd, begeleidde ze hem naar zijn bekroning.

De ontmoeting tussen Jeanne d’Arc en Karel VII was duidelijk van cruciaal belang in de geschiedenis van Franrkijk. De kroonprins was wanhopig over de mogelijkheid zijn troon op de Engelsen te heroveren, maar hij had geruchten gehoord dat de Maagd van Orléans een hemelse boodschap had ontvangen aangaande haar voorbestemming als redder van  de koning en het hele land. Op 25 februari 1429 vond hun ontmoeting plaats op kasteel Chinon. Het oprechte geloof en de moed van het slechts 17 jaar oude meisje overtuigde de koning ervan zijn troepen aan haar toe te vertrouwen om zo Orléans te bevrijden. Eerst moest ze nog wel haar maagdelijkheid en haar goede trouw bewjzen.  Dit gedaan keerde Jeanne terug naar het kasteel, tijdens dit tweede onderhoud werd ze officieel aan het hof geïntroduceerd. Als bewijs van haar belofte ervoor te zullen zorgen dat hij bekroond zou worden bracht ze een gouden kroon mee.

Vervolgens voegde ze zich bij het leger in Blois om daarna op te rukken naar Orléans. In mei van dat jaar bevrijdde Jeanne d’Arc Orléans van de Engelsen, de voorspelling is dus waargekomen: ze redde het land en de kroonprins besteeg de troon.  Op 17 juli 1429 werd Karel VII gekroond als koning van Frankrijk, met de Maagd en haar fiere vaandel aan zijn zijde.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.