De koninklijke vesting van Chinon domineert vreedzaam het oude stadscentrum, als een hooggelegen kroon. Deze sereniteit heeft het verdient in de loop van gevechten en overwinningen die het al sinds de late oudheid behaalt. Zijn militaire architectuur getuigt van de strijdlust van heldhaftige ridders die in, en op, Chinon vochten. Hun heldendaden worden ons via een innovatieve scenografie verteld en de gebouwen en torens spelen er, dankzij de voortuitgang van de technologie, ook een rol in.
De koninklijke vesting van Chinon neemt een strategische plaats in op de kruising van de provincies Anjou, Poitou en Touraine. Vanaf zijn rotspunt overheerst het kasteel niet alleen de regio maar ook de honderden jaren geschiedenis die nog steeds in zijn torens, koninklijk verblijf en de vestingmuren verankerd zijn.

Hoewel de locatie waarop de vesting staat al sinds de oudheid bewoond wordt, begint het pas aan het begin van de 10e  eeuw vorm te krijgen onder toezicht van de graven van Blois en van Anjou. Vanwege zijn ligging is het altijd van strategisch belang geweest; de bewoners konden vanaf hoogte de omgeving goed overzien. In de 12e eeuw vonden grote veranderingen plaats met de bouw van het fort Saint-Georges, het kasteel du Milieu en het fort van Coudray. Hendrik II van Engeland koos Chinon als de continentale hoofdstad van zijn Angevijnse rijk.

De eerste defensieve veranderingen dateren uit de 13e eeuw, ten tijde van de oorlog tussen de de huizen van Plantagenet en Capet. Deze oorlog werd gewonnen door koning Filips II van Frankrijk die de vesting na een beleg van negen maanden innam. Aldus werd Touraine koninklijke grond en bleef dit gedurende meerdere eeuwen. Er werden nieuwe wallen rond het fort Saint-Georges gebouwd en men voegde verdedigingstorens toe, met name bij het fort van Coudray. In de 14e eeuw had de vesting een belangrijke rol in het koninkrijk; binnen zijn muren werden hooggeplaatste tempeliers gevangen gehouden en ondervraagd voordat ze in Parijs veroordeeld werden en op de brandstapel gingen.

In de 15e eeuw werd Frankrijk bezet door de Engelsen en zag kroonprins Karel VII zich genoodzaakt om Parijs te verlaten. Hij zocht zijn toevlucht in Chinon en maakte er vervolgens zijn hoofdverblijf van. Onder zijn leiding nam de indeling definitieve vormen aan en was het kasteel het toneel voor een belangrijke scene in de Franse geschiedenis. Jeanne d’Arc kwam hier de koning bezoeken om hem te overtuigen van haar goede trouw, en om hem om wapens te vragen waarmee ze het beleg van Orléans wil beëindigen. Vanaf het begin van de 17e eeuw nam de populariteit van moderne kastelen toe en werd Chinon niet langer bewoond. De oude stenen dommelden tot het kasteel in 1840 een Historisch Monument werd.

Aan het begin van de huidige eeuw begon een groot herstructureringsproject en belangrijke archeologische graafwerkzaamheden in en rond de koninklijke vesting Chinon. De ommuring en de koninklijke vertrekken werden gerenoveerd zodat een nieuwe bezoekersroute kon worden ingericht. Na meer dan duizend jaar geschiedenis is de vesting weer volkomen in het heden verankerd, met dank aan de moderne technologie waarmee het is uitgerust. Touch screens, geluidsterminals en augmented reality zijn enkele voorbeelden van de talloze interactieve installaties die uw bezoek beter maken en die voor iedereen toegankelijk zijn. Er is zelfs een nieuwe uitdaging: een Escape Game vanuit het midden van de historische ommuring
Onmisbaar

Een vesting voor het 3e millenium

Vanaf het jaar duizend tot onze tijd daagde de vesting de tijd uit! Het bewijst tegenwoordig van een ongelofelijke jeugdigheid, zowel door de restauratiewerkzaamheden als door de technologische voorzieningen die van uw bezoek een spannende, interactieve, ontdekkingsreis maken.
Lees verder
Verborgen schat

Graffiti van de Tempeliers

De Tempeliers (van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo) zijn nog steeds in mysterie gehuld.
Lees verder
Bijzonder

Jeanne d’Arc op Chinon

Als deze ontmoeting niet had plaatsgevonden was de geschiedenis van Frankrijk heel anders gelopen.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

FORTERESSE ROYALE DE CHINON

Avenue François Mitterrand
37500, CHINON
France
Ouvert en ce moment
+ alle openingstijden
+ alle tarieven
Vanaf 10.5€ /  per persoon
Fiets WelkomQualité TourismeDe Loire op de FietsDémarche d'excellence grands sitesVignobles et Découvertes
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
De vesting ligt op 20 minuten loopafstand en op 5 minuten met de bus vanaf het station van Chinon. Chinon is vanaf station Montparnasse in Parijs in 2,5 uur te bereiken. Met de auto rijdt u via de A10 en dan de A85 in 2,5 uur van Parijs naar Chinon, of in 40 minuten vanaf Tours.

Routebeschrijving