Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Onmisbaar: Juweel van de 1e Renaissance

Tijdens een reis naar Napels viel koning Karel VIII onder de charme van de Renaissance werken. De innoverende koning bracht daarna de eerste Italiaanse invloeden mee naar Frankrijk en maakt van zijn kasteel een vitrine van de 1e Renaissance.

Van al zijn voormalige eigenaren is het koninklijk kasteel van Amboise vooral gehecht aan de nagedachtenis van de koning die het zo schitterend maakte dat het een van de paradepaardjes van de 1e Renaissance werd. De op het kasteel geboren Karel VIII wilde het ombouwen tot een oogverblindend Gotisch paleis. Hij gaf dus opdracht tot belangrijke werkzaamheden waaronder de bouw van de Sint-Hubertuskapel en de inrichting van aan twee enorme torens verbonden nieuwe gebouwen.

Via de Heraulttoren en de Des Minimestoren hadden ridders en hun strijdrossen een directe toegang tot de terrassen van het kasteel vanaf de oevers van de Loire; anders gezegd waren dit de voorgangers van onze parkeergarages! Het geheel van deze werken combineerde de flamboyante Gotiek en de eerste Italiaanse invloeden na de konings bezoek aan Napels. Verblind door wat hij daar zag keerde de koning terug met het idee het ornamentele Italiaanse repertoire op zijn geliefde kasteel te introduceren. Op deze manier was Karel VIII dus de voorganger van de Franse Renaissance.

Hij liet Italiaanse ambachtslieden overkomen waaronder de monnik Dom Pacello die de buitenkant vormgaf en de Italiaanse versierselen introduceerde, met name een open paviljoen met zuilengalerij en een fontein. Door de tuinen in het hart van het kasteel aan te leggen begon Karel VIII grote veranderingen in de tuinkunst die zijn opvolger Lodewijk XII voortzette. De in de loop der jaren verschoten tuinen werden zo omgetoverd tot een modern Toscaans landschap met een van de beste panoramische uitzichten op de Loire.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.