Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Onmisbaar: het kasteel van Anna van Bretagne

Anna van Bretagne is de meest iconische persoonlijkheid die aan het kasteel verbonden is: een bretonse hertogin en tweemaal koningin van Frankrijk. Haar lotsbestemming is nauw verweven met het kasteel maar bovenal belichaamt het de toenadering tussen Bretagne en Frankrijk.

Als erfgename van een hertogdom op elf-jarige leeftijd was Anna van Bretagne als 14 jarige verplicht in het huwelijk te treden met de Franse koning Karel VIII. Dit om de spanningen tussen Frankrijk en Bretagne te kalmeren. Na de plotseling dood van haar echtgenoot was ze verplicht te trouwen met zijn troonopvolger Lodewijk XII. Deze bretonse in hart en nieren vervulde haar rol als koningin van Frankrijk met veel waardigheid. Naar zeggen was ze intelligent, gecultiveerd en kunstgevoelig.

Ze zette de verfraaiingswerkzaamheden van haar vader, hertog Frans II, voort. Aan de Gouden Kroontoren liet ze loggia’s bouwen die haar smaak en haar durf duidelijk tonen.

Anna overleed op  37 jarige leeftijd maar is ook nu nog het symbool voor de vreedzame hereniging van Bretagne en Frankrijk. In een geheel aan haar toegewijde museumzaal wordt haar leven getoond middels een geanimeerde film. Tevens is er een kopie van het gouden reliekschrijn waarin haar hart bewaard werd. Indertijd was het gangbaar voor Franse vorsten en vorstinnen om het hart en ingewanden apart van het lichaam te begraven. Aldus werd haar lichaam begraven in de abdij Saint-Denis, de koninklijke begraafplaats, maar haar hart, overeenkomstig haar wensen, in het graf van haar ouders in Nantes.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.