Kasteel van de hertogen van Bretagne: Geesten, goud en de sjamaan: het Indiaanse Eldorado

Waar komt de mythe van Eldorado vandaan en wat gaat erachter schuil? Het kasteel van de hertogen van Bretagne licht de sluier van deze legende met de tentoonstelling «Les Esprits, l’Or et le Chaman - l’Eldorado Amérindien». Neem een magische duik in de cosmologie van de legendarische stad
 
In het kader van het Frankrijk-Colombia jaar 2017 organiseert het kasteel van de hertogen van Bretagne de buitengewone expositie «Les Esprits, l’Or et le Chaman - l’Eldorado Amérindien » (Geesten, Goud en de Sjamaan – het Indiaanse Eldorado). Van 1 juli tot 12 november zijn er zo’n 220 gouden voorwerpen te zien uit het Goudmuseum in Bogota. Sieraden, ornamenten, talismannen en maskers ; deze werken tonen de know-how van de precolombiaanse samenleving maar ook de symbolische kracht die eraan werd toeschreven. Goud had voor hen geen handelswaarde maar was een drager van de vitale en creatieve energie van de Zon. Sjamanen en stamhoofden maakten gebruik van de voorwerpen om hun aantrekkingskracht te versterken en om zich te metamorfoseren. Het kostbare goudklompje deed dienst als religieus offerande en was het symbool voor prestige in diverse riten. In Colombia werden voor de komst van de Spanjaarden verschillende uitvindingen gedaan en ervaringen opgedaan in het werken met goud. Verblind door de overvloed aan goud in dit gebied werd de mythe van Eldorado gecreëerd die vervolgens grote invloed had op de ontwikkeling van de samenleving. De tentoonstelling brengt een universele beschouwing rond het idee van identiteit en transformatie. Het spotlicht staat ook op de cruciale rol van de sjamaan, die gezien werd als tussenpersoon tussen mens en natuur. Behalve de pracht van de tentoongestelde voorwerpen onthult de expositie ook de visie van het ontstaan van het heelal van de verloren stad en is een boeiende ethnologische getuigenis.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.