Bijzonder: Een gevangenis in een fort

Het kasteel van Nantes heeft altijd gefungeerd als gevangenis, de onneembare muren maakten het hier ideaal voor. De sporen die de gedetineerden hier achterlieten zijn een blijvend bewijs van het belang van deze functie in de geschiedenis van het monument.

Het kasteel van Nantes was een zetel van macht en eveneens een gevangenis; beschuldigden wachtten hier op het begin van hun proces of op hun executie. De lange stroom gevangenen die binnen deze muren verbleef maakten van het kasteel een provinciale « Bastille ». Onder hen waren beroemde persoonlijkheden zoals Gilles de Rais, de graaf van Chalais, en de kardinaal van Retz die zelfs wist te ontsnappen.

Aan het eind van het bewind van Lodewijk XIV waren bijna alle vertrekken van het kasteel als cel in gebruik. De functie als gevangenis bereikte ziijn hoogtepunt tijdens de revolutie, met vreselijke onhygiënische toestanden waarin Engelse matrozen en afkerige priesters hier vastzaten. De onleefbare toestanden zijn bijvoorbeeld te zien in de Pied de Bichecel (koevoetcel), met een oppervlak van 2 m² en een hoogte van slechts 1,30 m was het onmogelijk rechtop te staan. De gevangenen hebben hun sporen en getuigenissen achtergelaten in de vorm van graffiti in de muren van de Tour Neuve (nieuwe toren) waar tot 75 vijanden van de staat per verdieping opgesloten zaten. Hoewel er van de talloze inscripties maar weinig te ontcijferen zijn blijven ze een bewijs van het gevangenis verleden van het kasteel.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.