Het kasteel van de hertogen van Bretagne heeft zes eeuwen geschiedenis meegemaakt. Het werd gebouwd door de laatste hertog van Bretagne, Frans II, en zijn dochter Anna van Bretagne. De middeleeuwse burcht beschermt een residentieel paleis met sierlijke gevels in diverse stijlen die samen toch een harmonieus geheel vormen.
De befaamde residentie van de Franse koningen in Bretagne, het kasteel van de hertogen van Bretagne, heeft zijn zetel in het historisch hart van Nantes. Dit erfgoedjuweel uit de 15e eeuw is geheel gerestaureerd en verwelkomt bezoekers aan het kasteel die eveneens in het museum van de geschiedenis van Nantes kunnen rondkijken.

Dit grandioze woonpaleis is het laatste kasteel aan de Loire voor de oceaan. Het werd gedeeltelijk gebouwd door Frans II, de laatste hertog van Bretagne. Het werk werd voltooid door zijn dochter, Anna van Bretagne, die als enige tweemaal koningin van Frankijk werd dankzij opeenvolgende huwelijken met Karel VII en Lodewijk XII.

Aan de stadkant is het kasteel een onverbiddelijk fort, beschermd door een weergang van 500 meter en zeven torens die door muren onderling verbonden zijn. Vanaf de binnenplaats is het contrast treffend, hier ziet men de elegante Gotische bouwkunst, vormgegeven in tufsteen, waarin ook de eerste Renaissance invloeden al te zien zijn.

Na de heraansluiting van Bretagne aan Frankrijk in 1532 werd het kasteel van Nantes de Bretonse residentie van alle Franse koningen. Zij zetten er ieder hun stempel op en zorgden zo voor een verbazingwekkend architectonisch geheel. Het deed dienst als gevangenis en als kazerne voordat het in 1862 als Historisch Monument werd erkend en vervolgens in 1915 aan de stad zelf werd toevertrouwd. De stad, met grote liefde voor z’n erfgoed, ondernam diverse renovatie en reconstructiewerkzaamheden die tot 2007 duurden, het jaar waarin het Museum van de Geschiedenis van Nantes in gebruik genomen werd. Hier maakt u kennis met de stad vanaf zijn prilste begin tot aan het heden. Ook de geschiedenis van het kasteel maakt daar deel van uit. Verder heeft het unieke voorwerpen uit de tijd van de Europese slavenhandel en de rol die Nantes daarin speelde, het dagelijks leven in Nantes tijdens de twee wereldoorlogen en de plaatselijke industrie. Men ontdekt hier tevens de ontwikkelingsplannen van de stad, de havenactiviteiten en bovenal de grootse plannen van de metropool Nantes voor de toekomst.

In totaal worden meer dan 1 150 voorwerpen tentoongesteld, verdeeld over 32 ruimtes in een moderne vormgeving. Het kasteel-museum heeft diverse rondgangen aangelegd zodat bezoekers de keuze hebben om de interieurs te bekijken of een boeiende duik te nemen in de geschiedenis van de stad in dit buitengewone monument.
Onmisbaar

Het kasteel van Anna van Bretagne

Anna van Bretagne is de meest iconische persoonlijkheid die aan het kasteel verbonden is: een bretonse hertogin en tweemaal koningin van Frankrijk. Haar lotsbestemming is nauw verweven met het kasteel maar bovenal belichaamt het de toenadering tussen Bretagne en Frankrijk.
Lees verder
Verborgen schat

De Gouden Kroontoren

De Gouden Kroontoren is het werk van vader en dochter en geeft het kasteel een stempel van verfijning, net als de bogen van de loggia’s.
Lees verder
Bijzonder

Een gevangenis in een fort

Het kasteel van Nantes heeft altijd gefungeerd als gevangenis, de onneembare muren maakten het hier ideaal voor.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DES DUCS DE BRETAGNE - MUSEE D'HISTOIRE DE NANTES

4 Place Marc Elder
44000, NANTES
France
Fiets WelkomQualité TourismeDe Loire op de Fiets
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Het kasteel van de hertogen van Bretagne heeft een tramverbinding naar het station van Nantes. Met de TGV is Nantes binnen 2 uur te bereiken vanaf station Montparnasse in Parijs en in 3 uur en 15 minuten vanaf de luchthaven Charles de Gaulle. De luchthaven Nantes Atlantique heeft verbindingen naar diverse Europese steden en ligt op 20 minuten met de bus van het stadscentrum.

 

Routebeschrijving