Een bezoek aan kasteel Valençay is net een reis door de tijd; de rijkelijk versierde en ingerichte interieurs nemen u mee naar de pronk van weleer. Het landgoed van de grote diplomaat Charles-Maurice de Talleyrand getuigt van een 19e eeuwse levenskunst die ook vandaag de dag nog imponeert. Zo verbazen we ons over de indrukwekkende collecties, het geweldige park dat zich over 53 hectare uitstrekt, en het aanbiddelijke theater in de Empirestijl.
Er zijn hier nog veel aandenkens aan de illustere eigenaar Charles-Maurice de Talleyrand. Hij was niet alleen een van Frankrijks belangrijkste diplomaten maar hij was ook een estheet die verrukking vond in de aristocratische levenskunst. Het château weerspiegelt het spectrum van voorkeuren van deze man die vijf regimes diende zonder zich ooit aan een van hen te binden.

Hoewel kasteel Valençay tegenwoordig met name verbonden wordt aan het vinnige karakter van Talleyrand was hij niet de opdrachtgever voor de bouw. Dit voormalig feodale landhuis verkreeg zijn huidige statig voorkomen tussen de 15e en 16e eeuw onder auspiciën van de familie Estampes die het heeft getransformeerd tot een Renaissance kasteel. Het vooraanzicht toont een mengeling van verschillende stijlen die zich harmonieus mengen, van de middeleeuwse donjon en noord-wester toren tot de elegantie van de Renaissance die zichtbaar is in de verfijnd gebeeldhouwde decoraties, via de kapitelen en pilasters die karakteristiek waren van de Romaanse architectuur.

Talleyrand vond de residentie nadat de Keizer hem had aangeraden deze te kopen zodat hij als Minister van Buitenlandse Zaken beschikking had over een « mooie plek om het  diplomatieke corps te ontvangen ». Talleyrand legde zich daarna vooral toe op de aanleg en inrichting van het park en de tuinen. In 1808 liet Napoleon hem weten dat er van hem verwacht werd de prinsen van Spanje te ontvangen. De prinsen verbleven hier tegen hun wil maar in beschaafde omstandigheden; Valençay was gedurende zes jaar een gouden kooi. Als gecultiveerde cipier liet Talleyrand zelfs een klein theater bouwen voor het vermaak van de hooggeplaatste ‘gasten’. Hierdoor behield het huis, ook nadat Talleyrand het zelf weer betrok,  een aandenken aan deze Iberische periode. Een rondgang door het kasteel onthult alle praal van het leven dat de eigenaar hier leidde, bovendien was hij ook een groot verzamelaar. Alle zalen en kamers zijn luxueus ingericht en het Empire stijl meubilair bevestigt de uitmuntende smaak van deze belangrijke edelman. De persoonlijke bezittingen en originele voorwerpen geven de indruk dat het kasteel nog steeds wordt bewoond.

In het park van 53 hectare vindt u diverse tuinen, bloemperken en hoekjes om te verkennen. Het Prinsenbos bijvoorbeeld kunt u te voet of in een elektrisch wagentje verkennen, en er bevindt zich een vleermuizengrot (ingeschreven bij Natura 2000 als natuurlijk erfgoed). Het hertenpark bestond al ten tijde van Talleyrand en is het domein van fraaie hertachtigen. Het is tevens een enorm speelterrein voor kinderen voor wie hier een fascinerende trekpleister te vinden is: het grootste speeldoolhof in Frankrijk. Valençay heeft dus iets voor de hele familie !    
 
Onmisbaar

Verzamelingen in alle stijlen

Charles-Maurice de Talleyrand hield van genieten en bewees zijn enorme wellevendheid. Zijn onmiskenbaar goede smaak blijkt uit de waardevolle collectie meubelen, marmer, schilderijen en kostbare objecten die hij naliet aan Valençay.
Lees verder
Verborgen schat

Het kasteeltheater

Van buiten is er niets van te zien, en dat maakt de verrassing extra groot: de bijgebouwen van het kasteel herbergen een magnifiek klein theater met versiersels die geïnspireerd waren op de Grieks-Romaanse antiquiteit.
Lees verder
Bijzonder

Het Grote Doolhof van Napoleon

Het park heeft een weergaloze attractie voor kinderen; het grootste speeldoolhof van Frankrijk!
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DE VALENCAY

Fermé en ce moment
+ alle openingstijden
+ alle tarieven
Vanaf 14.5€ /  per persoon
Qualité TourismeDémarche d'excellence grands sites
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Het station van Valençay bevind zich op nog geen 3 uur reizen vanaf stations Montparnasse en Austerlitz in Parijs. Het kasteel is vervolgens maar tien minuten lopen vanaf het station. Valençay is eveneens bereikbaar via de snelwegen A71, A85 en de A10.

Routebeschrijving