Onmisbaar: De verdedigingsarchitectuur van het kasteel

Het kasteel van Sully-sur-Loire is een typisch voorbeeld van een defensief kasteel op de drempel van de Renaissance. Het robuuste stenen pantser was al geducht maar de overige eigenschappen waarover ze beschikte maakte van deze vesting een absolute oorlogsmachine.

Al vanaf de 12e eeuw was het belang van kasteel Sully de verdediging van de doorgang op de rivier, en ondanks de talloze transformaties blijft het een enorme en zeer imposante verschijning.

De vesting wordt in twee delen, of eilandjes, gesplitst door de omringende brede, nog steeds gevulde, slotgrachten. Ten noorden staat de potige donjon met grote ronde torens ernaast. De westelijke torens hebben hun mezekooien en peperbusdaken ook nu nog. Vroeger verleende een ophaalbrug toegang tot de donjon, maar deze is nu verdwenen. De daken worden beschermd door een overdekte omloop van waaraf, door de mezekooien, stenen en pijlen konden worden afgevuurd. De binnenplaats ten zuiden van de donjon wordt afgesloten door het kleine kasteel. Het bestaat uit een hoofdgebouw en twee torens, waaronder de door de grote Sully gebouwde toren van Béthune met een doorsnede van 15 meter en 5 meter dikke muren. In deze toren bevinden zich nog steeds de artilleriestukken die dienst deden ter verdediging van het tot dan toe onveilige gebied. Zo beveiligde dit ontzagwekkende middeleeuwse fort de oostelijke toegang tot het Loiredal.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.