Bijzonder: Hooggeplaatst bezoek

Hoewel het nooit een koninklijk verblijf geweest is heeft het kasteel van Sully-sur-Loire toch een aantal bezoekers van aanzien gehad. Jeanne d’Arc kwam hier om Karel VII te spreken, Lodewijk XIV vond er zijn toevlucht tijdens de la Fronde opstand en Voltaire bracht er een gedwongen, maar desondanks zeer genoeglijke, verbanning door.

Dankzij zijn eigenaren en positie heeft het kasteel van Sully-sur-Loire belangrijke historische personen mogen verwelkomen waarvan er drie ook tegenwoordig nog bekend zijn. Jeanne d’Arc kwam koning Karel VII opzoeken die toen op bezoek was bij zijn vriend Guy de La Trémoïlle. Zij was een jaar daarvoor, in 1429, na de slag bij Patay ook al eens op het kasteel geweest.  Maar luieren was niets voor de Maagd van Orléans en ze vertrok, zonder de koning in te lichten, om de Engelsen uit Frankrijk te verjagen.

De tweede historische visite was van koning Lodewijk XIV, Anna van Oostenrijk en de Italiaanse kardinaal Jules Mazarin. Zij kwamen zich hier in maart 1652 verschansen tijdens een opstand (la Fronde).

En wie kan de komst van Voltaire vergeten! Hij nam hier zijn toevlucht nadat de koning hem ballingschap oplegde omdat hij zich boos had gemaakt over enkele van zijn gedichten. Voltaire bewaarde een charmante herinnering aan zijn verblijf dat hij op ironische wijze aldus verwoordde; « Je suis par ordre du roi dans le plus aimable château et dans la meilleure compagnie du monde » (ik verblijf op last van de koning in het meest lieflijke kasteel en in het beste gezelschap ter wereld) ! Hij beleefde hier een idylle met Mademoiselle de Livry, die graag acteerde. Hij maakte er het beste van door onder andere Oedipe te corrigeren en een deel van de tragedie Artemis te schrijven (die jammergenoeg uiteindelijk uitgefloten werd). Voltaire kreeg na een amusante opmerking ruzie met de hertog van Sully en vertrok, zijn heldhaftige toekomst tegemoet.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.