Het kasteel van Sully-sur-Loire staat fier op zijn zetel aan de Loiret, op de drempel van de Loirekastelenroute die het met z’n militaire architectuur verdedigde. Zijn enorme torens en imposante verschijning herbergen een schitterend interieur waar de hertog van Sully in alle opzichtigheid leefde. Dit middeleeuwse fort heeft nogal wat verhalen en anecdotes te vertellen uit de tijd dat hier vermaarde gasten verbleven, zoals Jeanne d’Arc, koning Lodewijk de XIVe en de vrijpostige Voltaire.
Deze indrukwekkende middeleeuwse vesting staat geregistreerd als Historisch Monument. De opvallende architectuur van het kasteel van Sully-sur-Loire weerspiegelt in het stille water van zijn slotgrachten. Maar achter het militaire pantser verschuilt zich de elegantie van het Renaissance interieur waarmee het door zijn beroemde eigenaar, de hertog van Sully, werd begunstigd.

Er zijn weinig kastelen die zoveel bouwkundige veranderingen hebben ondergaan als dat van Sully-sur-Loire. De eerste sporen van het kasteel dateren al van 1102 toen het een verdedigingsstelling was op de linkeroever van de Loire.

In 1218 maakte Philippe Auguste gebruik van een geschil tussen de plaatselijke heer en bischop om het tijdelijk in zijn bezit te nemen en er een indrukwekkende cilindervormige toren te laten bouwen. Jammergenoeg is deze toren verloren gegaan. Na een verwoestende overstroming in 1363 kwam het kasteel in handen van een andere familie middels een huwelijk tussen de enige erfgename en Guy de La Trémoïlle. Deze laatste ondernam vervolgens grote renovatiewerkzaamheden en vroeg daarvoor de architect van de koning en van het Louvre, Raymond du Temple, om nieuwe bouwplannen te maken. Hij gaf met name opdracht tot werkzaamheden aan de defensieve donjon die tevens gebruikt werd voor de ontvangst van hoogwaardige gasten. Deze kwamen vooral tijdens de extravagante feesten die de heer er gaf. Maar ook Jeanne d’Arc werd tweemaal verwelkomd toen zij koning Karel VII met een bezoek vereerde. De Godsdienstoorlogen hadden enorme consequenties voor het kasteel dat vervolgens onbewoond bleef.

Gelukkig werd het in 1602 gekocht en gered door Maximilien de Béthune, destijds minister onder Hendrik IV. Vanaf dat moment bleef het kasteel vier eeuwen lang eigendom van dezelfde familie. De hertog van Sully, die ook wel de grote Sully wordt genoemd, begon direct grote werkzaamheden aan zowel de binnen- als de buitenkant en liet tevens het naastliggende park aanleggen. Ook werd er een afweertoren gebouwd die met twee overdekte gangen aan het kasteel verbonden werd. Een derde gang verbond de donjon met het kleine kasteel, zodat de kasteelmuren voor het eerst een ononderbroken geheel vormden.

Vanaf de 18e eeuw vonden een groot aantal werkzaamheden plaats, afbraak en herbouw zorgden ervoor dat het aanzicht van kasteel Sully-sur-Loire keer op keer veranderde. Talloze gebouwen gingen verloren maar er was ook aanwinst, zoals het luxueuze hoofdgebouw. Ook in de 20e eeuw zag het kasteel grote architectonische transformaties. De daken van de oostenlijke torens werden opnieuw bedekt waarna een afschuwelijke brand de 18e eeuwse vleugel geheel te gronde richtte. Hoewel het kasteel al in 1928 als Historisch Monument erkend werd, liet ook de tweede wereldoorlog er zijn sporen achter. In 1962 werd het kasteel eigendom van de plaatselijk overheid die vervolgens talloze restauratiewerken ondernam.

Ondanks deze bewogen geschiedenis heeft het kasteel veel van zijn schatten weten te bewaren : de torenomloop, de Tenture de Psyché (wandtapijten), een prachtig 14e eeuws houten tongewelf, gemeubileerde vertrekken en het graf van de befaamde Sully. De rondgang is knap ingericht zodat de schilderijen, tapijten en antieke meubels goed tot hun recht komen. Een bezoek aan Sully is altijd interessant en het hele jaar door worden er tevens tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd.
Onmisbaar

De verdedigingsarchitectuur van het kasteel

Het kasteel van Sully-sur-Loire is een typisch voorbeeld van een defensief kasteel op de drempel van de Renaissance. Het robuuste stenen pantser was al geducht maar de overige eigenschappen waarover ze beschikte maakten van deze vesting een absolute oorlogsmachine.
Lees verder
Verborgen schat

Het geheim van de verborgen deuren

Heeft u er ook weleens van gedroomd om een kijkje te mogen nemen achter de geheime deuren van een kasteel?
Lees verder
Bijzonder

Hooggeplaatst bezoek

Hoewel het nooit een koninklijk verblijf geweest is heeft het kasteel van Sully-sur-Loire toch bezoekers van aanzien gehad.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DE SULLY-SUR-LOIRE

Château de Sully-sur-Loire
Chemin de la Salle Verte
45600, SULLY-SUR-LOIRE
France
Ouvert en ce moment
+ alle openingstijden
+ alle tarieven
Vanaf 8€ /  per persoon
Fiets WelkomQualité TourismeDe Loire op de FietsDémarche d'excellence grands sites
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Het dichstbijzijnde station bevindt zich in Gien, op ongeveer 1,5 uur reizen vanaf Parijs (vanaf station Bercy). Vanuit Gien is er een busverbinding naar de stad Sully, een traject van een uur. U kunt via de snelwegen A10 en A77 in ongeveer 2 uur van Parijs naar Sully rijden.

Routebeschrijving