Verborgen schat: De vergulde piek

De stad Saumur gaf zichzelf de uitdaging om de pronk uit de Très riches heures du Duc de Berry te herstellen. Om deze reden is de zuidelijke toren van het kasteel opnieuw bekroond met een 12 meter hoge vergulde en versierde piek.

Zonder twijfel het meest verbluffende staaltje van het grote renovatieproject van de stad Saumur tooit nu de zuidelijke toren van het kasteel. Een spectaculaire vergulde piek werd voorzichtig bovenop de toren geplaatst en herstelde zo het silhouet dat men dankzij de afbeelding in de Très riches heures du Duc de Berry kent. Dit 15e eeuwse miniatuur toont heel precies hoe het kasteel eruitzag tijdens het bewind van Lodewijk I van Anjou; een voorkomen dat bekroond werd met een vergulde, bewerkte piek.

Het ornament heeft een hoogte van 12 meter, weegt 2,4 ton en is versierd met bloemetjes en lelies die bedekt zijn met 15 000 goudbladen. Er staat een vaandel bovenop en hij is voorzien van een bliksemafleider. De piek is een onovertroffen staaltje metaalwerk waar meer dan 2500 manuren in zitten en waaraan zeven beroepsgroepen hebben bijgedragen.  Nog een leuke anekdote, het team dat de piek geplaatst heeft, heeft eronder een krant van die dag, wat ontwerpen en een fles absint achtergelaten, als getuigenissen voor de toekomst.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.