Onmisbaar: De kasteelcollecties

Het kasteel huisvest al meer dan een eeuw twee musea: het Stedelijk Museum en het Paardenmuseum. Beide hebben nationale schatten in eigendom en tonen een boeiend artistiek en ambachtelijk overzicht in het hart van deze geschiedrijke ommuring.

Het Stedelijk Museum van Saumur in het kasteel van Saumur heeft een collectie van 32 000 decoratieve kunstwerken en aan de paardenwereld gerelateerde kunstwerken. De verzameling werd vanaf 1829 opgebouwd en vanaf 1912 in de noordelijke vleugel tentoongesteld. De werken zijn verspreid over de voormalige appartementen van de hertogen van Anjou en in de abdij.

In het eerste gedeelte is een van de mooiste collecties Franse keramiek te zien alsmede een aantal schitterende 15e tot 18e eeuwse kleden. Tevens is er emaille uit Limousin en zijn er gestempelde meubelen, schilderijen en veelkleurige beeldhouwwerken.

De paardentradities van de stad worden geëerd met diverse voorwerpen die de wereldwijde geschiedenis van het paardrijden traceren, van de oudheid tot aan het begin van de 20e eeuw. Er zijn zadels, bitten, sporen, teugels, decoraties, kleding en accessoires die samen de grootste verzameling van het genre in Frankrijk vormen. Ook zijn er scenografische werken en kunstwerken te zien, sommige al uit de 16e eeuw. Een bezoek aan de musea vormt een interessante inleiding voor een bezoek aan de stad, op steenworp afstand van het kasteel.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.