Bijzonder: De goede koning René

Is er ooit een meer atypische heerser geweest dan Goede koning René? René I van Anjou liet een markante herinnering achter in de graafschappen waarover hij heerstte. Hij was erudiet en grillig, liefhebber van kunst en van de geneugten des levens. Hij werd geprezen en bekritiseerd maar deze kleurrijke man liet niemand onverschillig.

De man die over het graafschap Anjou en de Provence regeerde, en die woonde op kasteel Saumur,  was een apart figuur die van het lot zoveel land en titels kreeg dat het moeilijk is ze allemaal op te sommen! Maar dat is niet alles wat we nog over hem weten, er is nog steeds een warm plekje in de harten van de bevolking voor René. Sommige vorsten worden geboren met de macht in hun vuisten, anderen gewapend met geletterdheid. In die zin was René een van de meest verfijnde personen van zijn tijd. Hij studeerde literatuur, wetenschappen en theologie, beheerste vijf talen en de artistieke technieken van schilderen en muziek.

Hij was een gulle sponsor en omringde zich met een geletterde en wijze kring waarin de denkbeelden van de Renaissance bloeiden. In dit gezelschap genoot René van een leven van feesten, muziek en toernooien terwijl hij zijn interesse in exotische diersoorten en mooie huizen cultiveerde. Zonder op de centen te letter spendeerde hij aan het inrichten van kastelen en landhuizen maar eveneens aan de modernisatie van de gebieden in zijn bezit, iets waar de bevolking hem dankbaar voor was. Zozeer zelfs dat er na zijn overlijden in Aix-en-Provence door zijn onderdanen over zijn stoffelijk overschot werd gevochten. De uiteindelijke winnaars waren de bewoners van Angers daar het daar nu, na eerst ontvoerd te zijn geweest, begraven ligt in de kathedraal.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.