Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Verborgen schat: De oosterse zitkamer

Elk kasteel heeft zijn eigen schat en die van Villandry is afkomstig uit het oosten, heeft de gedaante van een plafond en oogt als een Moors paleis. De Oosterse zitkamer is aldus bedekt met een koepel in de moorse stijl die bovendien de toegevoegde charme heeft van exotisch inlegwerk.

Doorloop de kamers op de begane grond, volledig ingericht in de Franse stijl, en er wacht u aan het eind van de noord-oostelijke vleugel een verassing; de Oosterse zitkamer! Deze schitterende ruimte onttrekt zijn luister aan het moorse plafond, een typisch voorbeeld van de Spaans-Moorse stijl. De koepel met caissons (verdiept liggende panelen) is afkomstig uit het paleis van de hertogen van Maqueda dat in de 15e eeuw in Toledo gebouwd werd.  Het werd in 1905 gedemonteerd en zo kon Joachim Carvallo een deel van het plafond op de kop tikken. Het is samengesteld uit 3600 houten delen en het heeft een jaar werk gekost om het in Villandry te herinstalleren. Het is door Moorse ambachtslieden gemaakt, op rekening van Spaanse katholieken. De mengeling van Sint-Jacobsschelpen, Franciscaanse koorden en Arabische sterren met acht punten zijn een uiting van het syncretisme van die periode.

Dit kleine wonder komt goed tot zijn recht mede door de karigheid van de overige decoraties die bestaan uit schilderijen uit het eigendom van de hertog van Castellane. De doeken weergeven vier taferelen uit het dagelijks leven in de « porte ottomane » (het Osmaanse Rijk), in het huidige Turkije. Aandenkens aan de diplomatieke carrière van de Markies van Castellane die namens Lodewijk XV ambassadeur was aan het hof van de Sultan.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.