Onmisbaar: De decoratieve Renaissance moestuin

De moestuin van Villandry genoot in de XVIe eeuw al bekendheid in het hele koninkrijk, en enkele eeuwen later hervond hij, met dank aan Joachim Carvallo, zijn luister en glorie. Vanaf het kasteel gezien vormt de  symmetrie van de Renaissance-moestuin een verbluffende optische illusie; het lijkt op een betoverd boorduurwerk.

Toen Joachim Carvallo besloot de tuinen weer in de Renaissance stijl te brengen ging hij als eerste aan de slag met de decoratieve moestuin. Zonder ontwerpen om op terug te vallen deed hij eerst gedetailleerd onderzoek dat hem de monastieke en Renaissance invloeden op 16e  eeuwse tuinen onthulde.

De moestuin kreeg een plek van ongeveer een hectare op het laagste niveau, vlakbij het kasteel. De tuinier verdeelde dit in negen vierkanten van identieke afmetingen, gescheiden door brede paden die bedekt werden met zand uit de Loire. Alle vierkanten zijn omzoomd met trellisschermen en elk patroon is omzoomd met bukshout. De verschillende geometrische vormen zijn aangelegd met groenten en bloemen die op hun beurt gekozen zijn op basis van kleur om zo samen de illusie van een veelkleurig dambord te creëren. Elk vierkant heeft een fontein waar de tuinier zijn gieter vulde om de groenten die destijds gegeten werden water te geven. Er wordt twee keer per jaar geplant: kool, wortel, rapen, prei, pompoen. Wat u bewondert hangt dus af van het seizoen; de lenteteelt van maart tot juni en de zomerteelt van juli tot november.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.