Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Bijzonder: De koninklijke stoeterij

De stallen van kasteel Rivau zijn een prachtwerk uit de 16e eeuw en zijn de oudste stallen in Frankrijk. De audiovisuele projecties op de gewelfde muren doen de oude strijdrossen herleven en eren de paardrijkunst in al z’n vormen.
 
De stoeterij heeft altijd een belangrijke rol gespeeld op kasteel Rivau. Het was namelijk hier dat de oorlogspaarden voor de Franse koningen gefokt werden. In 1429 kwam ook Jeanne d’Arc hier trouwens paarden halen, voor gebruik bij de slag van Orléans.

In de 16e eeuw liet Gabriel de Beauvau monumentale stallen bouwen in een vernieuwende stijl die geïnspireerd  was door de Italiaanse Renaissance. Hiermee werd de stoeterij voor de eerste keer niet alleen een gebouw voor een specifiek gebruik maar kreeg het ook een pronkfunctie. Er was daarna op de begane grond ruimte voor dertig paarden terwijl er op de eerste verdieping plek was voor de stalknechten en de opslag van materialen.

De twee vleugels van de Renaissance stallen van Rivau vormen samen de oudste stallen van Frankrijk, ze hebben nog steeds hun originele voederbakken en tongewelven. Tegen deze authentieke achtergrond hebben de huidige eigenaren zeven audiovisuele vertellingen georganiseerd die de paardrijgeschiedenis van Rivau de revue laten passeren. Ouderwetse paardrijkunst en legendarische paarden, maar ook aan de paardenwereld gerelateerde gebruiken en rituelen. Het epos van Jeanne d’Arc wordt verteld aan de hand van sierlijke mobiele schilderingen en geluidseffecten die gebaseerd zijn op illustraties en iconografische documenten.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.