Het niet ver van Chinon gelegen kasteel Rivau onderscheidt zich door een tikkeltje dwaasheid! De middeleeuwse burcht onthult een betoverende wereld waarin de voetstappen van ridders en edelvrouwen, net als de hoeven van strijdrossen, nog weerklinken. Met speciale effecten ontwart de scenografie de draden van de geschiedenis terwijl het de realiteit mengt met het buitenissige. Kasteel Rivau nodigt u uit te komen genieten van een puur betoverende ervaring, van z’n gotische interieurs tot aan z’n stallen en dichterlijke tuinen.
Erfgoed is nog nooit zo tot leven gekomen als op kasteel Rivau! De voormalige middeleeuwse burcht maakt gebruik van zijn oude decors en talloze tuinen om een fabelachtige ervaring te bieden die op alle punten feeëriek is. De uitgelaten originaliteit van de eigenaren heeft het weten om te toveren tot een waar sprookjeskasteel.

Het in 1420 gebouwde kasteel werd als bruidsschat door Anne van Fontenay meegebracht in haar huwelijk met Pierre de Beauvau, de eerste kamerheer van Karel VII. De koning gaf zijn akkoord voor de versterking van het middeleeuwse gebouw dat toen al een goede reputatie genoot dankzij de dressuur van oorlogspaarden die daar plaatsvond. Jeanne d’Arc en haar metgezellen kwamen hier overigens ook paarden halen voor gebruik tijdens de slag om Orléans. Pierre de Beauvau liet er een echt fort bouwen met torens, een schildwachthuisje, slotgracht, mezekooien, ophaalbrug en weergang, alle typische onderdelen van middeleeuwse versterkingen. Zijn telg, François de Beauvau, zette de verbouwingswerkzaamheden voort en richtte de schitterende stallen in die als een van de eersten in Frankrijk met zorg gedecoreerd werden.

Hoewel het kasteel van buiten indrukwekkend is, is de pracht binnen van een verfijnder kwaliteit, zoals een pronkhuis betaamde. De generaties Beauvau volgden elkaar op op het kasteel, vlakbij Chinon de bakermat van de befaamde François Rabelais. De schrijver noemt kasteel Rivau zelfs in zijn boek Gargantua. In de 18e eeuw werd het kasteel eigendom van de markies Michel-Ange de Castellane, heer van Villandry, waarna diverse eigenaren elkaar tot de 20e eeuw opvolgden tot het gekocht werd door de beeldhouwer Moncel de Perrin. Hij verwierf in 1918 klassificatie van het kasteel als Historisch Monument.

Aan het eind van de laatste eeuw kwam het kasteel in het bezit van een stel « tovenaars » die het omtoverden tot een onalledaags kasteel zoals we in sprookjes tegenkomen. De interieurs werden geheel gerenoveerd en begunstigd met een theatrale vormgeving, van de enorme gotische open haarden tot aan de beschilderde plafonds. Alle geluiden op het kasteel nemen u mee naar vroegere tijden; van landsheren, riddertoernooien, feesten en muzikanten die dankzij audiovisuele projecties de stallen verheffen. Nog een magisch effect op Rivau zijn de moderne werken die, met veel gevoel voor humor, als een nieuw soort jachtkunst tussen de collectie jacht trofeeën zijn geglipt. De betoverende krachten op kasteel Rivau zijn vooral te voelen in de tuinen. Daar, in een wereld van botanische fantasie, maakt de realiteit plaats voor de poëzie van sprookjes...
Onmisbaar

Sprookjestuinen

In de tuinen van Rivau heeft de verbeelding, gevoed door de meest wonderbaarlijke verhalen en legendes, de vrije hand gekregen. De natuur mengt zich met moderne kunst om zo 14 betoverende taferelen uit te beelden. Groot en klein duikt hier in een slaaploze droom.
Lees verder
Verborgen schat

De geparfumeerde Rozenserre

De rozenverzameling op kasteel Rivauheeft iets bijzonders: alle rozen zijn gekozen voor de kwaliteit van hun geur.
Lees verder
Bijzonder

De koninklijke stoeterij

De stallen van kasteel Rivau zijn een prachtwerk uit de 16e eeuw en zijn de oudste stallen in Frankrijk.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Événement
Fête des roses 2022
Van tot

FETE DES ROSES

LEMERE - 37
Praktische informatie

CHATEAU ET JARDINS DU RIVAU

Ouvert en ce moment
+ alle openingstijden
+ alle tarieven
Vanaf 12€ /  per persoon
Fiets WelkomQualité TourismeJardin remarquableDémarche d'excellence grands sitesVignobles et DécouvertesEscapades aux jardins
Online reserveren
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Kasteel Rivau ligt op 15 minuten per auto vanaf het station van Chinon dat op zijn beurt binnen 2,5 uur te bereiken is vanaf station Montparnasse in Parijs. Met de auto is Chinon ook binnen zo’n 2,5 uur te bereiken vanaf Parijs, via de A10. Ook via de A85 is het kasteel te bereiken. Vanaf Tours is het ongeveer 50 minuten rijden. De luchthaven van Tours heeft verbindingen met Portugal, Ierland, Groot-Brittannië en Marokko.

Routebeschrijving