Verborgen schat: De Renaissance keuken van de Auberge du Prieuré

Op schilderijen en in boeken zien we dat feestmaaltijden tijdens de Renaissance overvloedige aangelegenheden waren. Maar wat weten we eigenlijk van de gerechten waarvan de koning en z’n hof genoten? Daar kunt u achter komen tijdens een korte proefles bij de Auberge du Prieuré (de Kloosterherberg) in het park van kasteel Clos Lucé.
 
Net als andere facetten van de levenskunst heeft de Renaissance ook de keuken beïnvloed. En dan met name door diverse groenten en fruit te introduceren die voorheen niet op prinselijke tafels verschenen. Boter werd verheven en nieuwe ingrediënten uit het Oosten deden hun intrede in gerechten. Ook deserts werden verfijnder en verbogen zich naar andere gerechten.
 
Stap dus binnen bij de Auberge du Prieuré, werkplek van Sieur Sausin, chef-kok emeritus en historisch keukenadviseur, om ouderwetse smaken te ontdekken. De tijdreis begint al bij het authentieke interieur van deze 15e eeuwse priorij waar het team u verwelkomt in klederdracht en met oud-Frans. Na een slokje van met gember en kruidnagel geparfumeerde mede heeft u de keuze uit een aantal op oude recepten gebaseerde gerechten die zijn nagelaten door middeleeuwse chef-koks zoals Taillevent. De opvoering zet zich heerlijk voort op het bord waarop de kruiden zich wonderlijk mengen en zo bitterzoete smaken produceren. Hier volgen de namen van enkele gerechten om u een idee te geven van de subtiele smaken die u kunt proeven: « geconfijte kip met Chinon wijn en wortelpuree met kruidnagel», « Aalmoezenier van zalm met basilicum en prei-trédura», « Peer met bittere sinaasappel en exotische vanille ».
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.