Kasteel Clos Lucé onderscheidt zich van alle andere kastelen doordat het de verblijfplaats was van het grootste genie van de Renaissance: Leonardo da Vinci. Het sierlijke gebouw laat ons het dagelijks leven van de meester induiken via de vertrekken waar hij ook laatste adem uitblies, maar ook met de tentoonstelling van zijn uitvindingen die in het beboste park te bezichtigen zijn. De recentelijk gerestaureerde ateliers weergeven de ijverige sfeer waarin hij baadde om zijn vindingrijke ingaves tot voltooiing te brengen.
Clos Lucé was een buitenverblijf voor Franse koningen en de laatste woonplaats van Leonardo da Vinci, bezoeken zijn boeiend en perfect georganiseerd. Het is onmogelijk om niet te vallen voor de charme van dit historisch monument van roze steen en tufsteen.

De eerste stenen van de middeleeuwse burcht werden in de 15e eeuw gelegd, onder het bewind van Lodewijk XI. Zodra Karel VIII het in 1490 kocht besloot hij het te transformeren tot een buitenverblijf en liet er een kapel aan toevoegen voor zijn jonge echtgenote, Anna van Bretagne. Enkele jaren later vestigde Louise van Savoye zich er om er haar kinderen, Margaretha van Navarra en de toekomstige koning Frans I, groot te brengen. Deze laatste bleef zijn hele leven verknocht aan deze plek en liet zijn vriend Leonardo da Vinci er intrekken opdat deze niet ver van zijn woning, het koninklijk kasteel van Amboise, zou zijn. De twee kastelen waren verbonden middels een ondergrondse gang die de koning gebruikte om de oude man in alle discretie te bezoeken. Aan het eind van de 18e eeuw werd het kasteel eigendom van de familie Amboise die het vervolgens redde van verwoesting tijdens de Franse Revolutie.

Het is nu al sinds 1854 in bezit van de familie Saint Bris die er belangrijke renovatiewerkzaamheden hebben laten uitvoeren. Dankzij hen heeft kasteel van Clos Lucé zijn statige Renaissance voorkomen weer teruggekregen. De decors van het interieur brengen ons dicht bij Leonardo da Vinci. Bezoekers zien als eerste de wachttoren en de duiventil, twee getuigen van het middeleeuwse tijdperk. Vervolgens loopt men door de galerij naar het hoofdgebouw, waar de Renaissance Grote Zaal doorheen loopt en waar de meester hooggeplaatst bezoek ontving. Loop op uw tenen de kamer in van waaruit hij graag het koninklijke kasteel van Amboise mocht bewonderen. We zien hem in onze verbeelding al zitten aan zijn avondmaaltijd in de keuken, zijn trouwe huishoudster Mathurine aan zijn zijde. Zij was degene die zijn vegetarische maaltijden bereidde volgens zijn principes:  « soberheid, gezond eten en goede nachtrust zorgen voor goede gezondheid ». In de kelders nemen we met 3D animaties en modellen een kijkje in de wetenschappelijke ingevingen van Leonardo de ingenieur. Hier zijn ook zijn opnieuw ingerichte werkplaatsen zodat u een goed beeld krijgt van zijn werkomgeving.

Het Leonardo da Vinci park nodigt u uit een culturele wandeling te maken tijdens welke u zich kunt vermaken met levensgrote machines, alle gebaseerd op schetsen die de meester achterliet. En als u goed luistert hoort u misschien zelfs de gedachten en ideeën van de meester zelf. Op Clos Lucé voelt u overal de aanwezigheid en creativiteit van de man die de koning respectvol « mon père » (mijn vader) noemde.
Onmisbaar

De levende ateliers van Leonardo da Vinci

Om de 500e verjaardag van de aankomst van Leonardo op kasteel Clos Lucé te vieren zijn z’n werkplaatsen geheel gereconstrueerd en voor het publiek geopend.
Lees verder
Verborgen schat

De Renaissance keuken van de Auberge du Prieuré

Op schilderijen en in boeken zien we dat feestmaaltijden tijdens de Renaissance overvloedige aangelegenheden waren. Maar wat weten we eigenlijk van de gerechten waarvan de koning en z’n hof genoten?
Lees verder
Bijzonder

Het Leonardo da Vinci park en de Leonardotuin

In het Leonardo da Vinci park dat om het kasteel heen loopt kunt u een ludieke wandeling maken waarop u van tijd tot tijd vreemde apparaten tegenkomt... de uitvindingen en creaties van Leonardo da Vinci!
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DU CLOS LUCE - PARC LEONARDO DA VINCI

2 rue du Clos Lucé
37400, AMBOISE
France
Fermé en ce moment
+ alle openingstijden
+ alle tarieven
Vanaf 18€ /  per persoon
Fiets WelkomQualité TourismeDe Loire op de FietsDémarche d'excellence grands sites
Online reserveren
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Kasteel Clos Lucé ligt op 15 minuten afstand (per bus) van het station van Amboise dat op zijn beurt in 30 minuten te bereiken is met de TER stoptrein vanuit Tours. Zowel het station van Tours als het station van Saint-Pierre-des-Corps zijn bereikbaar vanaf station Montparnasse in Parijs, reistijd ongeveer 1 uur. Met de auto neemt u de snelwegen A10 en A85 vanaf Parijs (reistijd ongeveer 2 uur). De luchthaven van Tours heeft verbindingen naar Portugal, Ierland, Groot-Brittannië en Marokko.

Routebeschrijving

Te doen in de buurt van Kasteel Clos Lucé - Leonardo da Vinci Park