Het kasteel van Cheverny belichaamd de Klassieke Franse stijl; van de perfecte harmonie van zijn gevels tot de kleinste details van het weelderige interieur. Het landgoed met groot botanisch park is een vreedzame en verrukkelijke plek die al zes eeuwen door dezelfde familie in stand wordt gehouden. Met aandacht voor traditie is het echter ook resoluut van deze tijd zoals duidelijk te zien is in de permanente tentoonstelling over de avonturen van Kuifje in het legendarische kasteel Molensloot.
Het in de Klassieke stijl gebouwde kasteel heeft zijn luxueuze interieurs behouden. Dit herenkasteel is al zes eeuwen in het bezit van dezelfde familie en de huidige erfgenamen, de markies en markiezin van Vibraye, koesteren hun erfgoed met veel zorg.

Het kasteel van Cheverny is tussen 1620 en 1640 gebouwd door de architect Jacques Bougier in een stijl die een voorbode was van de Franse stijl die onder het bewind van Lodewijk XIV de overhand kreeg. De sleutelwoorden zijn eenvoud en symmetrie waarmee een rechtlijnige constructie is neergezet die bestaat uit een centraal deel omlijst door twee hoofdgebouwen en hoekpaviljoens. De lichte kleur van de gevel is te danken aan het gebruik van Bourré steen dat in de loop der jaren zowel harder als lichter van kleur wordt. Het kasteel is sinds de 17e eeuw geheel onveranderd gebleven.

Gerenommeerde ambachstlieden en kustenaars waren verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, zoals de schilder Jean Mosnier en de schrijnwerker Hevras Hammerber. Samen hebben ze de schitterende interieurs gemaakt, bekroond met de met legendarische taferelen beschilderde cassetteplafonds. De verblijfsvertrekken zijn opulent ingericht en voorzien van uitzonderlijk meubilair. Elk vertrek is met wijsheid ingericht zodat de bezoeker wordt ondergedompeld in een authentieke leefomgeving en Franse levenskunst: verguldsels, doeken van meesterschilders, Vlaamse kleden en wandtapijten, Lodewijk XIV en Lodewijk XV commodes, antieke objecten. Het Koningsvertrek is extravagant terwijl de Wapenzaal imponeert met z’n authentieke verzameling wapenuitrustingen. Zo vinden we hier bijvoorbeeld een piepkleine wapenuitrusting die door de graaf van Chambord gedragen werd toen hij slechts 4 jaar oud was!

Het park en de tuinen vormen een heuse schatkist van groen waar we tevens een van de eigenaardigheden van het kasteel aantreffen: de kennels.  De traditionele parforcejacht wordt hier op Cheverny in stand gehouden en daarvoor wordt hier een hondertal honden gefokt die een mengeling zijn van het Franse Poitevin ras en de Engelse Foxhound. Men kan heerlijk in het beboste park en de romantische Leerlingentuin slenteren waarna een gastronomische pauze in de Orangerie op z’n plaats is.

Daarna is er nog een geheim van Cheverny te ontdekken, dat van Molensloot. Het kasteel was de inspiratie voor het kasteel in de avonturen van Kuifje en daarom vindt u hier een permanente tentoonstelling over de beroemdste werken in de geschiedenis van stripboeken. Bezoekers duiken hier met een een interactieve voorstelling de fantastische gebeurtenissen in die plaatsvinden op het mytische kasteel Molensloot.
Onmisbaar

Luxueuze interieurs

Cheverny staat bekend als het meest luxueus ingerichte en gedecoreerde Loirekasteel. De perfect geconserveerde inrichting getuigt van de Franse levenskunst met een verscheidenheid aan stijlen en stijlperiodes.
Lees verder
Verborgen schat

Kijk rond vanuit een elektrisch bootje of autootje

Het park en de tuinen van Cheverny zijn uitermate geschikt voor aangename ontspanning.
Lees verder
Bijzonder

De geheimen van Molensloot

Welkom op Molensloot, bij Kapitein Haddock!
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DE CHEVERNY

Het kasteel van Cheverny
Avenue du Château
41700, CHEVERNY
France
+ alle tarieven
Vanaf 13.5€ /  per persoon
Démarche d'excellence grands sites
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Kasteel Cheverny ligt op zo’n 17 kilometer afstand van Blois dat in ongeveer 1,5 uur te bereiken is vanaf station Austerlitz in Parijs. Vanaf april tot oktober is er een busje dat het station Blois-Chambord met kasteel Cheverny verbindt. Met de auto bereikt u het kasteel via de snelwegen A10, A85 en de A71. Reken op ongeveer 2 uur vanuit Parijs.

 

Routebeschrijving