Bijzonder: Het Belle Epoque theater van Kasteel Brissac

Wie had gedacht dat er achter de dikke muren van de Reus van het Loiredal zo’n beeldig theater zou schuilen... Deze purperen schat is het werk van Jeanne Say, Markiezin van Brissac, die koste wat het kost op het kasteel van opera wilde genieten...

De Markiezin van Brissac, geboren Jeanne Say, liet een kleine dwaasheid inrichten in het hartje van het kasteel: een Belle Epoque theater, bestaande uit twee etages. Zij was een groot opera liefhebster en getalenteerd amateur maar kon, door haar sociale positie, absoluut niet publiekelijk op het toneel staan. En dus kreeg ze haar eigen theater met maar liefst 200 plaatsen zodat ze voor haar eigen publiek kon optreden!

Het theater werd in 1890 in gebruik genomen en vervolgens vond er elk jaar een festival plaats met de naam « Les Séries d’automne du Château de Brissac » (de herfstvoorstellingen op kasteel Brissac). Samen met haar melomane vrienden gaf ze er uitvoeringen van de werken van Wagner, Gounod, Massenet, Saint-Saëns, Donizetti en Offenbach. Haar liefde voor muziek is zelfs in de eetzaal te zien; daar staat een beschilderde tribune waarop muzikanten zaten om haar diners van muzikale achtergrond te voorzien. Het theater raakte na haar overlijden in verval maar werd aan het eind van de 20e eeuw subliem gerestaureerd. De glinsterende kroonluchter, het bladgoud en de rode gordijnen geven het een intiem karakter. Men ziet bijna de gekostumeerde Markiezin in het spotlicht op het toneel. Dit geweldige theater is nog een pijl op de boog van het kasteel dat hierdoor een absoluut unieke charme heeft.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.