Met maar liefst zeven etages kijkt het imposante kasteel van Brissac uit over het enorme landgoed dat zich verliest in het gebladerte van het bos in de verte en de zachte rondingen van de omliggende heuvels. Het heeft een verbazingwekkende geschiedenis daar het al vijf eeuwen in bezit is van dezelfde familie ; de familie Cossé-Brissac. De dertiende Hertog van Brissac woont hier nog steeds. Hij koestert dit buitengewone erfgoed met zijn schitterende interieurs met bladgoud en originele wandtapijten.
Met zijn 7 etages is Kasteel Brissac het hoogste kasteel in Frankrijk, en verdient dus ziijn bijnaam « Géant du Val de Loire » (Reus van het Loiredal). Het werd in 1502 gekocht door René de Cossé, de eerste landsheer van Brissac, en is nu de residentie van de 13e hertog van hetzelfde geslacht. Een majestueus legaat waar de familie Brissac met toewijding voor zorgt.

Kasteel Brissac begon het leven als een middeleeuwse vesting die in de 11e eeuw in opdracht van de graven van Anjou gebouwd werd. Het werd in de 15e eeuw herbouwd door Pierre van Brézé, minister onder koning Karel VII, die het aan het tragisch lot van zijn zoon naliet. Deze was gehuwd met Charlotte de Valois, dochter van Karel VII en Agnès Sorel, en betrapte haar tussen de lakens met een andere man. In een vlaag van woede vermoordde hij de minnaars met zijn zwaard. Volgens de overlevering dwaalt de spookverschijning van Charlotte er met stormachtig weer nog steeds rond...

In 1502 werd Brissac eigendom van René de Cossé die door koning Frans I was benoemd tot gouverneur van Maine en Anjou. Het kasteel is nog steeds van zijn nazaten, de familie Cossé-Brissac. Tijdens de Godsdienstoorlogen werd het kasteel zwaar beschadigd waarna de reconstructie werd toevertrouwd aan de architect Jacques Corbineau die een statig, hoog, gebouw voor zich zag. Maar het werk werd niet voltooid, daarom toont de gevel van Brissac contrasterende stijlen: middeleeuwse torens en een Renaissance hoofdgebouw. Het was ook in deze tijd dat koning Lodewijk XIII zich met zijn moeder, Maria de’ Medici verzoende, hier op kasteel Brissac. De kamer waarin deze historische gebeurtenis plaatsvond is geconserveerd. Ook de Revolutie liet zijn sporen achter en het was pas later, dankzij Roland de Cossé en zijn vrouw Jeanne Say dat het kasteel zijn luister van weleer herkreeg. Het was overigens Madame de Markiezin, een groot opera liefhebster, die het prachtige theater liet inrichten. Hoewel het ook later nog tegenspoed heeft gekend is het nog steeds een familie-erfgoed dat nu met grote zorg door de 13e Hertog van Brissac onderhouden wordt. Een bezoek aan het kasteel is een betoverende ervaring waarin men door de diverse stijlen reist die door de eeuwen heen hier hun sporen achterlieten. Schilderijen en wandtapijten, meubels en waardevolle gebruiksvoorwerpen worden getooid met prachtig versierde plafonds.

Het aangelegde park biedt oneindige vergezichten over de beboste heuvels die zich over 70 hectare uitstrekken. Het domein biedt gevarieerde groene taferelen, van weggetjes onder het gebladerte, tot wandelpaden waar u kunt genieten van het geluid van het kabbelende water in de waterbekkens, bloembedden en grasperken; en dit alles omzoomd door de wijnranken van het landgoed. In de gewelfde kelders kunt u uiteraard ook de voortreffelijke Rosé van Anjou proeven.
Onmisbaar

Het landschapspark

Hoewel het kasteel duizelingwekkend hoog is, is het park zover het oog reikt aangelegd op een terrein van 70 hectare. Alle hoekjes bieden vreedzaamheid om tijdens een wandeling van te genieten. Een lieflijke uitnodiging om te flierefluiten.
Lees verder
Verborgen schat

Schitterende interieurs

Het aanzicht van de kolossale gevels van het kasteel maakt de inwendige verfijning moeilijk voor te stellen.
Lees verder
Bijzonder

Het Belle Epoque theater

Wie had gedacht dat er achter de dikke muren van de Reus van het Loiredal zo’n beeldig theater zou schuilen..
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DE BRISSAC

1, rue Jeanne Say
Brissac-Quincé
49320, BRISSAC LOIRE AUBANCE
France
Fiets WelkomVignobles et Découvertes
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Kasteel Brissac ligt op 20 km afstand van Angers. Vanaf station Montparnasse in Parijs bereikt u Angers in anderhalf uur. Vanuit Angers gaan 2 lijnbussen naar het dorpje Brissac-Quincé waar het kasteel ligt.  De luchthaven Angers Loire heeft verbindingen naar Londen en Nice.

 

Routebeschrijving