Verborgen schat: De oudste Saumur wijngaard

Zoals de oude wijnpersen in de kelders getuigen wordt er al heel lang wijn gemaakt op dit landgoed. Wijn waar koning René en Joachim du Bellay veel van hielden. De traditie duurt voort tot heden ten dage hoewel de productie nu geheel biologisch is.

Het kasteel van Brézé wordt omringd door 28 hectare wijnranken. Het is een van de oudste wijngaarden in de regio en dateert van de 15e eeuw. Al in de 16e eeuw werd de oogst geloofd door koning René van Anjou alsmede door de grote dichter Joachim du Bellay die er zelfs over dichtte : «Son Nectar nous assaisonne, Nectar nous le donne, Mon doux vignoble Brézéen … ». Er wordt zelfs beweerd dat Saumur wijn de favoriete wijn was van Lodewijk XIV ! 

En sinds deze geruchten de ronde doen staat de wijn van Brézé op alle adellijke tafels. De wijn van het kasteel was zo beroemd dat het op gelijke waarde werd geruild tegen de wijn van kasteel Yquem. De wijngaarden zijn beplant met Chenin en Cabernet Franc druiven en hebben als bijzonderheid dat ze bestaan uit gesloten delen (Clos). Elke oogst draagt de naam van het perceel waar het vandaan komt: Clos David, Clos de la Rue, Clos du Tue-Loup, Clos de l'Étoile en Clos Bonne-Nouvelle. Conform de edele koers van deze tijd zijn de 28 hectare wijnranken sinds 2009 biologisch-dynamisch; de wijnranken worden uiterst respectvol gecultiveerd. 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.