Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Onmisbaar: de kamer van Richelieu in Brézé

De kamer van Richelieu is tijdens de Renaissance ingericht en opgedragen aan de invloedrijke minister onder koning Lodewijk XIII die, door huwelijk, verwant was aan de familie de Brézé ; zijn zus trouwde met Urbain de Maillé-Brézé. Alle originele terracottategels zijn er nog en de Renaissance open-haard is versierd met gegroefde griffioenpoten en hetzelfde loofwerk dat op de gevels van de privé-vertrekken te zien is. De kast en de schrijftafel komen uit de tijd van Lodewijk XV terwijl de stoelen, de tafel en het hemelbed uit de tijd van Lodewijk XIII zijn. Het is overigens opvallend dat de kolommen van het bed zwart zijn geverfd na de dood van Lodewijk XVI ten uiting van rouw.

De muren zijn bedekt met behang dat in een optische illusie de vermiljoenrode kleur van de kardinaals koorsoutane lijkt te hebben en het vertrek in een merkwaardige sfeer baadt. Aan een van de muurvakken hangt een schitterend wandkleed, het is afkomstig uit de serie «Les maisons royales» (koningshuizen) dat te zien is in het kasteel van Versailles. Het is één van de twaalf delen die gemaakt zijn in de beroemde Gobelins weeffabriek en waarvan elk een maand en een jachtscene, een wandeling van de koning of een koningshuis uitbeeldt. Op deze officiële kopie staat de maand juni en de koning tijdens de jacht bij kasteel Fontainebleau.

De kamer van Richelieu werd op verzoek van de Markies van Dreux-Brézé, door Charles Cicéri gerestaureerd. Op de penant bij de schoorsteen staat de inscriptie : « Restaurée l’an 1839 par Madame la Marquise douairière née de Custine, à la satisfaction de son bien-aimé fils, l’honorable Scipion de Dreux-Brézé, pair de France. » (In het jaar 1839 gerestaureerd door Madame de Markiezin adellijke weduwe, geboren de Custine, tot tevredenheid van haar geliefde zoon, de edele Scipion de Dreux- Brézé, Frans Kamerlid)
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.