Sluiten
www.valdeloire-france.com maakt gebruik van cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren.
Door te surfen op deze site, gaat u ermee akkoord! Link.

Bijzonder: een grotkasteel

Het kasteel van Brézé herbergt de grootste curiositeit van het Loiredal: een grottendorp dat naast de enorme greppels is ingericht. Dit stenen erfgoed is open voor bezoekers die er alle geheimen van het kasteel in de rotsen bewaard vinden.

Om tot de geheimen van de grotwoningen door te boren moeten we teruggaan tot de 9e eeuw. Toen hadden de bewoners van Anjou de gewoonte om zich in uitgehouwen rotsruimten te verschuilen in tijden van onrust en geweld. Het ondergrondse fort werd in de 15e eeuw versterkt door Gilles de Maillé-Brézé die de grote greppels liet graven tot een diepte van 12 meter en daar de eerste zalen in bouwde. Een eeuw later werden de greppels die rond het hele kasteel liepen nóg dieper: 18 meter! Het is zeer indrukwekkend om de greppels in te dalen en wanneer men van onderin naar boven kijkt is het kasteel nóg imposanter.

In deze tijd werden ook de ondergrondse kamers als bijgebouwen ingericht voor de landsheren. Het huist een voormalige zijdenrupskwekerij en het grootste ondergrondse fornuis van Frankrijk. De gigantische schoorsteen heeft drie ovens waarin brood en zoetwaren gebakken werden. Dit vreemde doolhof leidt naar de wijnperszaal en de tonnenzaal waar vroeger de wijn gemaakt werd. Verder zijn er een weergang, voormalige stallen en een enorme open ruimte die de beeldenkathedraal genoemd wordt. Hier, op de muren van de voormalige wijnkelders van de landsheren, wordt het verhaal van Brézé verteld aan de hand van beelden die op meer dan 4000 m² worden geprojecteerd.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.