Niet alles is wat het lijkt, en het kasteel van Brézé is zeker geen gewoon kasteel; achter z’n stenen pantser schuilt het grootste ondergrondse fort van Europa. Het kasteel staat er sinds de 15e eeuw en is ontstaan uit een opeenvolging van defensieve bouwwerkzaamheden. Ook de eerste constructies op de rots zijn er nog en kunnen bezocht worden. Na het bovengrondse kasteel bezocht te hebben kunt u de rotstunnels en greppels ingaan om daar de geheimen van de adellijke families die hier woonden te ontdekken.
Wanneer men naar het geduchte kasteel van Brézé kijkt is het moeilijk voor te stellen dat het het grootste ondergrondse fort van Europa verhult. Het geheim wordt in de stenen stilte bewaard terwijl het landgoed van Brézé zich in alle openheid toont en een van de meest bijzondere bezoeken aan een Loirekasteel te bieden heeft.

Het land waarop het kasteel staat was al vanaf de 11e eeuw in bezit van de Heren van Brézé, indertijd waren dit machtige heren die gul gaven aan de Abdij van Fontevraud. Ten gevolge van machtspelletjes kwam het kasteel in de 15e eeuw in handen van de familie Maillé-Brézé, die het drie eeuwen in bezit zou houden. De Goede koning René gaf in 1448 aan Gilles de Maillé-Brézé het recht om het gebouw te versterken en de greppels uit te diepen. Er werden enorme greppels uitgegraven en de steen gebruikt om het kasteel te bouwen. Zijn nazaat Artus de Maillé-Brézé verfraaide het kasteel later in de Renaissance stijl.

Aan het begin van de 17e eeuw trouwde Urbain de Maillé-Brézé met de zus van Kardinaal Richelieu, uit dit huwelijk werd Claire Clémence de Maillé-Brézé geboren die, naar de wens van haar machtige oom, trouwde met Lodewijk II van Bourbon-Condé. Het kasteel kwam dus in handen van de familie Condé, die het ruilden tegen een bezit in Bretagne van de familie Dreux, voorts dus de nieuwe eigenaren van kasteel Brézé. Een volgende ronde van grote werkzaamheden werd begonnen door Henri Evrard de Dreux- Brézé, grootmeester aan het hof van Lodewijk XVI. Hij verlengde onder andere de Renaissance vleugel van het kasteel. Zijn kleinzoon Henri Simon deed een beroep op de architect René Hodé om het kasteel een neo-Gotische stijl te geven, die vooral te zien is in de Grote Galerij, de Tour Carrée (vierkante toren) en een rond gebouw onderaan de Kloktoren. In 1959 trouwde Charlotte de Dreux-Brézé met graaf Bernard de Colbert, een afstammeling van de belangrijke minister Jean-Baptiste Colbert, die diende onder Lodewijk XIV. Sindsdien is het kasteel in eigendom van dezelfde familie die de renovatiewerkzaamheden met grote toewijding voortzet.

In 1983 werd het kasteel erkend als Historisch Monument en vanaf 1998 zijn de deuren open voor het publiek. Hiermee hebben bezoekers toegang tot een van de diepste geheimen van de Loire: een kasteel onder een kasteel. Het contrast tussen de twee kastelen is treffend; de een voorzien van alle toeters en bellen van de Renaissance en neo-Gotiek, de ander weggedoken in de diepte van de greppels. Zo betreedt men het voornaamste ondergrondse kasteel in Europa, dat vorm kreeg door een netwerk van kilometers aan ondergrondse gangen en grotten. In het grottendorp bevinden zich nog steeds de stallen, een bakkerij, een 17e eeuwse zijderups-kwekerij en de wijnpersen die de wijn voor de koninklijke tafels in de 15e eeuw produceerden. Ook nu cultiveert kasteel Brézé nog zijn 28 hectare wijnranken en produceert diverse wijnen die u hier uiteraard kunt proeven.
Onmisbaar

De kamer van Richelieu

Hoewel het niet zeker is of Richelieu hier ooit verbleef, was de kamer zeker gereed voor zijn bezoek. Hij is recentelijk gerenoveerd en heeft een monumentale schouw, antiek meubilair en een kostbaar behang dat de muren dezelfde rode kleur geeft als de soutane van de kardinaal.
Lees verder
Verborgen schat

De oudste Saumurse wijngaard

Zoals de oude wijnpersen in de kelders getuigen wordt er al heel lang wijn gemaakt op dit landgoed. Wijn waar koning René en Joachim du Bellay veel van hielden.
Lees verder
Bijzonder

Een grotkasteel

Het kasteel van Brézé herbergt de grootste curiositeit van het Loiredal: een grottendorp dat naast de enorme greppels is ingericht.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

CHATEAU DE BREZE

2 rue du Château
Brézé
49400, BELLEVIGNE-LES-CHATEAUX
France
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Kasteel Brézé bevindt zich op 15 Km afstand van het station van Saumur. Vanaf station Montparnasse in Parijs reist u in 2 uur 20 minuten naar Saumur, via Tours of via Angers. Vanaf Saumur neemt u bus 2 naar het kasteel. Via de snelwegen bereikt u Saumur in 3 uur vanuit Parijs en in 4 uur vanuit Bordeaux.

 

Routebeschrijving