Onmisbaar: De Biencourt salon

Als het niet door de kunstzinnige familie de Biencourt was gekocht was Azay-le-Rideau waarschijnlijk  in de vergetelheid geraakt. De markiezen de Biencourt hebben het kasteel niet alleen gerenoveerd maar ze hebben het tot aan het interieur toe zelfs verbeterd. De geheel gerestaureerde Salon des Biencourt weerspiegelt de 19e eeuwse levenskunst in z’n totaliteit.

De markiezen van Biencourt besteedden meer dan een eeuw lang al hun goede zorg aan de restauratie en hermeubilering van het kasteel. Deze verzamelaars en kunstliefhebbers verfraaiden het gebouw met de prachtigste ornamenten zodat het kasteel in de 19e eeuw baadde in een atmosfeer van luxe. Het neo-Renaissance decor van de salon was gedeeltelijk behouden gebleven en komt het best tot uitdrukking rond een indrukwekkende open haard die getooid is met een beschilderd balkenplafond. Van vader op zoon hebben de Biencourts het rijkelijk gemeubileerd maar helaas moesten de laatste nazaten zich van de goederen ontdoen.

Dankzij een partnerschap van het Centrum voor Nationale Monumenten en het Nationale Meubilair is de Biencourt salon weer in ere hersteld. Naast de voorwerpen die deel uitmaakten van het bezit van de familie de Biencourt, alsmede een verzameling Renaissance portretten, wordt de ruimte verfraaid door meer dan 80 meubelen, kunstwerken en accessoires. Een deel van de inrichting werd speciaal gerestaureerd terwijl andere, zoals de fluwelen gordijnen met leliemotief, op maat zijn gemaakt. Het resultaat is verrassend, het kasteel lijkt weer bewoond te worden.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.