Bijzonder: De kamer van Philippe Lesbahy

Philippe de Lesbahy, echtgenote van Gilles Berthelot, gaf opdracht tot de bouw van het kasteel. Haar vertrek toont de known-how van de Renaissance, met name van het rietvlechtwerk waarmee de muren verwarmd werden.

De kamer van de vrouw des huizes, Philippe Lesbahy, was zowel ‘s nachts als overdag in gebruik. Ze werkte hier, at hier en ontving hier haar gasten. De inrichting van de kamer is hersteld zodat bezoekers de sfeer die hier in de 16e eeuw heerste kunnen proeven.

Het hemelbed, een belangrijk onderdeel van het vertrek, is voorzien van zijdefluweel en geborduurde stof in een kleurenpalet dat is afgeleid van Renaissance schilderijen. Alle borduursels en tierelantijntjes zijn met de hand gemaakt. Hetzelfde geldt voor de rieten matten met goud- en zilverdraad die de muren bedekken. Deze kennis werd gebruikt om de destijds moeilijk te verwarmen vertrekken thermisch te isoleren. Daar deze traditie niet langer in Frankrijk beoefend wordt moest er lang gezocht worden om de matten te kunnen vlechten op de manier zoals dat vroeger gedaan werd. Azay-le-Rideau is nu het enige kasteel in Frankrijk waar deze vaardigheid te zien is. De 19e eeuwse kist, het kastje van bladgoud, bot en walnoot,  het dressoir en de schilderijen voelen zich weer op hun plek in het traditionele decor.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.