Verborgen schat: Het sterkste fort in het koninkrijk

Het in de 8e eeuw door Sint Lodewijk gebouwde fort was het meest robuuste van het land. Met z’n stenen pantser en monumentale torens getuigde het militair verdedigingswerk van de macht van de Franse koning in die tijd van oorlog.

Er was ware moed voor nodig om te proberen de defensieve architectuur van het kasteel van Angers te trotseren ! Zijn eerste verweer was zijn positie op een rotspunt die uitkijkt over de rivier Maine ; de vijand werd dus al van ver gezien. Sint Lodewijk liet het fort om het kasteel heen bouwen om zo de Engelsen en de Bretons van de aanval te weerhouden. Om dit te volbrengen deinsde hij er niet voor terug om stenen te gebruiken die bestemd waren voor de bouw van de kathedraal van Angers. De ommuring heeft een lengte van bijna 800 meter, alleen de noordzijde had geen versterking nodig daar het aan een abrupte helling boven de rivier ligt. De vestingmuren zijn voorzien van zeventien torens, elk met een diameter van 12 tot 13 meter en elk op minstens 20 meter afstand van elkaar. Deze nabijheid maakte het gebruik van wapens via de schietgaten zeer effectief. De steile muren werden ook afgeschermd door een greppel. Het kasteel was slechts te bereiken via de stadspoort en de weidepoort die door valhekken, mezekooien en ophaalbruggen onneembaar waren. Het strenge voorkomen van het geheel komt door het gebruik van leisteen en kalksteen, maar het is bovenal de, voor die tijd, zeer uitgekiende militaire architectuur die het fort van Angers nagenoeg onneembaar maakte.
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.