Onmisbaar: Het Wandtapijt van de Apocalyps

Het Wandtapijt van de Apocalyps, het langste en oudste middeleeuwse wandtapijt ter wereld, wordt met grote zorg op het kasteel geconserveerd. Deze authentieke schat trotseerde de eeuwen en vertelt ons het verhaal van de Openbaring van Johannes in een serie tapijten met een lengte van 104 meter.

Betreed het halfduister van de galerij en laat u meeslepen door de 65 bijbelse taferelen over een lengte van meer dan 100 meter... Het Wandtapijt van de Apocalyps is een grandioos Middeleeuws meesterwerk dat aan het eind van de 14e eeuw in opdracht van Lodewijk I van Anjou gemaakt werd. Voor de voorbereidende ontwerpen deed de hertog een beroep op Jan van Bondolf, hofschilder van koning Karel V. Het weven van het 140 meter lange wandtapijt met 74 scenes nam 7 jaar in beslag. Het atelier van Nicolas Bataille kreeg verantwoordelijkheid voor het weefwerk waarbij uitsluitend pure wol gebruikt werd. De techniek die hierbij werd toegepast zorgde voor een perfecte afwerking. Het werd in kisten bewaard en slechts bij zeldzame aangelegenheden getoond, zoals bijvoorbeeld ter ere van het huwelijk van Lodewijk II van Anjou en Yolande van Aragón en bij de komst van koning Lodewijk XI. Na het overlijden van koning René werd het aan de kathedraal van Angers nagelaten en bleef daar tot de 18e eeuw. Tijdens de Verlichting werd het tapijt zwaar beschadigd, zo werd het verknipt om als paardenkleed en zelfs als deurmat gebruikt te worden. Pas tegen het midden van de 19e eeuw werd het gerestaureerd en als Historisch Monument geklassificeerd. Op het kasteel van Angers werd een galerij op maat gemaakt zodat het waardevolle tapijt er tentoongesteld kon worden. Het wordt nu met grote zorg en verschillende conserveringstechnieken gekoesterd.
 
Accommodatie in de buurt
Houdt u van hotels, bed & breakfast, kamperen, gîtes of heeft u liever een woonwagen… ? Ontdek al onze suggesties voor overnachten tijdens uw verblijf in de Loirestreek.