Toen Sint Lodewijk een imposant fort liet bouwen ter bescherming van het kasteel van Angers, had hij geen idee dat het eeuwen later een kluis zou worden voor een wereldschat... Het kasteel huisvest het Wandtapijt van de Apocalyps. Dit werd in de 14e eeuw in opdracht van Lodewijk I van Anjou gemaakt en is het grootste middeleeuwse wandtapijt. De duizenden bezoekers die hier komen om het te bewonderen genieten dan tevens van de tuinen die door de Goede koning René zijn aangelegd en van de militaire architectuur van het kasteel zelf.
Het geduchte fort dat het kasteel van Angers omringd is een uitmuntend 13e eeuws militair werkstuk. Eenmaal onder de poort door ontdekt men een aangenaam paleis waar een onvervalste schat bewaard wordt, het grootste middeleeuwse tapijt  ter wereld: het Wandtapijt van de Apocalyps.

De plek waarop het kasteel van Angers staat wordt al sinds mensenheugenis bewoond. Zo werd er bijvoorbeeld tijdens recente opgravingen een Neolithisch graf gevonden. Ook is er bewijs gevonden van Romeinse aanwezigheid vanaf de 1e eeuw, en zelfs een bisschoppelijk paleis van tussen de 7e en de 9e eeuw. De graven van Anjou lieten er vervolgens een grafelijk paleis bouwen als zetel voor de Plantagenets voordat Filips IV de Engelsen overwon. Het fort werd vanaf 1230 gebouwd door regentes Blanca van Castilië en haar zoon Sint Lodewijk om eventuele Engelse en Bretonse bevliegingen te ontmoedigen. Aldus verscheen een grote ommuring van leisteen en kalksteen, met een hoogte van 40 meter, die geflankeerd wordt door 17 torens met een doorsnede van 12 meter die het kasteel zijn onverbiddelijke voorkomen geven.

In de 14e en 15e eeuwen werd het bewoond door de hertogen van Anjou, te beginnen met Lodewijk I die het grafelijk paleis moderniseerde met nieuwe ramen. Tevens gaf hij opdracht tot het maken van wat het grootste middeleeuwse wandtapijt ter wereld zou worden: het Wandtapijt van de Apocalyps. Lodewijk II liet daarna de kapel bouwen en de kunstzinnige koning René voegde het koninklijk verblijf en het kleine kasteeltje toe. Ook bracht de fantasierijke koning een verzameling huisdieren en exotische dieren samen in de tuinen.

Na de dood van de goede koning René werd het hertogdom van Anjou, inclusief het fort, door Lodewijk XI toegevoegd aan de koninklijke bezittingen. Daarna deed het fort dienst als gevangenis en werd voorzien van ijzeren kooien die toegeschreven worden aan Lodewijk XI.  De defensieve functies werden bekrachtigd zodat het fort de nieuwe artillerietechnieken kon weerstaan. Tijdens de Godsdienstoorlogen maakte Lodewijk XIV van het kasteel van Angers een kleine Bastille alwaar de hoofdadministrateur van Financiën Nicolas Fouquet gevangengehouden werd na te zijn opgepakt door de beroemde musketier d’Artagnan. Het kasteel was tot 1856 in gebruik als gevangenis voor overtreders van het gemeen recht en geesteszieken. Daarna werd het een kazerne en kwam het medio 20e eeuw in eigendom van Historische Monumenten. Tegenwoordig is het Wandtapijt van de Apocalyps de ambassadeur van het kasteel. Dit gewoven meesterwerk is uniek in de wereld door zijn afmetingen en zijn ouderdom. Maar dit kasteel is aangrijpend in zijn totaliteit; men wordt getroffen door het statig voorkomen van een kasteel doordrenkt met geschiedenis.
Onmisbaar

Wandtapijt van de Apocalyps

Het Wandtapijt van de Apocalyps, het langste en oudste middeleeuwse wandtapijt ter wereld, wordt met grote zorg op het kasteel geconserveerd. Deze authentieke schat trotseerde de eeuwen en vertelt het verhaal van de Openbaring van Johannes.
Lees verder
Verborgen schat

Het sterkste fort in het koninkrijk

Het door Sint Lodewijk gebouwde fort was het meest robuuste van het land.
Lees verder
Bijzonder

De hangende tuin

De Goede koning René liet aan Angers zijn goede smaak in tuinen en zijn liefde voor de plantenwereld na.
Lees verder
Nieuw op het kasteel:
Praktische informatie

DOMAINE NATIONAL DU CHATEAU D'ANGERS

2 promenade du Bout du Monde
49100, ANGERS
France
Fiets WelkomDe Loire op de FietsVignobles et Découvertes
Wat is er te zien in de buurt?
Bereikbaarheid:
Het station van Angers is in anderhalf uur te bereiken vanaf station Montparnasse in Parijs. Vervolgens is het slechts 10 minuten lopen naar het kasteel.
De luchthaven Angers Loire heeft verbindingen naar Nice, Toulouse en Londen.
De snelwegen A11, A85 en A87 gaan alledrie naar Angers, reken op ongeveer 2,5 uur vanuit Parijs en 3 uur en 40 minuten vanuit Bordeaux.

Routebeschrijving